25. listopada 1991. - Prelet Rudolfa Perešina

Tijekom izviđačkog leta 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji preletio je vojni zrakoplov MIG 21 Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva.

Pilot Rudolf Perešin odmah nakon slijetanja prijavio se austrijskim vlastima i izjavio da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda. Bio je to rezultat dugo planirane akcije tijekom koje je obitelj Perešin doživjela mnoge teške trenutke.

Nakon četiri dana Perešin se vratio u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Njegov prelet pridonio je internacionalizaciji agresije na Hrvatsku i pokazao svjetskoj javnosti velikosrpski karakter Jugoslavenske armije.

Početkom 1991., a posebice nakon Krvavog Uskrsa i rata u Sloveniji, mnogi piloti i tehničari napustili su jugovojsku i priključili se Zboru narodne garde. Uz pomoć aeroklubova i gospodarskih zrakoplovnih organizacija osnivaju se prve zrakoplovne postrojbe. Prikupljaju se i skrivaju svi raspoloživi zrakoplovi od kojih se već u lipnju 1991. u Splitu i Sinju ustrojava Samostalni zrakoplovni vod, a u Čakovcu Zrakoplovna grupa. Zrakoplove postrojbe osnivaju se i u Osijeku, Bjelovaru i Đakovu.

Osvajanjem zrakoplovnih luka Lučkog, Pule i Divulja, a poslije i Plesa, stvoreni su temelji za osnivanje prvih zrakoplovnih eskadrila i baza. Nakon Perešina u veljači i svibnju 1992. još trojica pilota: Danijel Borović, te Ivan Selak i Ivica Ivandić prelijeću s još tri MIG-a na aerodrome u Hrvatskoj.

To su bili prvi borbeni zrakoplovi kojima je raspolagalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i od kojih je ustrojena Prva lovačka eskadrila. Njezinim zapovjednikom poslije postaje Rudolf Perešin.

Tijekom borbenog zadatka u operaciji «Bljesak» njegov je zrakoplov oboren. Perešinovi posmrtni ostaci predani su Hrvatskoj tek nakon dvije godine teških i mučnih pregovora.