25. listopada 1991. - Bitka za Tordince

U općem napadu na Vinkovce i okolicu rano ujutro 25. listopada 1991. JNA i pobunjeni Srbi te pristigli četnici iz Srbije napali su iz više smjerova tenkovima i pješaštvom selo Tordince.

Kao i više puta dotad, napad je odbijen, ali je JNA ovaj put koristila veliku oklopnu silu. Do navečer selo je bilo opkoljeno, stoga su se branitelji nakon velikih gubitaka povukli.

Na Tordince je u dotadašnjim napadima palo nekoliko tisuća granata, srušeno je oko 200 kuća, a samo na crkvu Svetog Trojstva, koja je do temelja uništena, palo je stotinjak granata.

Unatoč svim tim razaranjima, u Tordincima je nakon okupacije ostalo živjeti tridesetak osoba. Dio njih ubijen je, a neki preživjeli svjedočili su jednoj od najmračnijih posljedica velikosrpske agresije. Naime, Srbi su pobijene u Tordincima, kao i one iz susjednog Antina, pa i poginule s okolnih područja pokapali u golemu jamu, odnosno u zajedničku masovnu grobnicu iskopanu bagerom ispred porušene crkve.

Da bi se prikrio zločin, unatoč činjenici da su to radili pred očima pripadnika ruskog bataljuna UNPROFOR-a, okupacijska vlast krajem 1994. počela je posmrtne ostatke iz te grobnice premještati u više manjih. Na temelju iskaza preživjelih sudac Županijskog suda u Vukovaru donio je u svibnja 1999. naredbu o ekshumiranju posmrtnih ostataka u mjestu Tordinci.

Kod župnog ureda srušene crkve izvađeno je samo pet tijela koja su naknadno identificirana, a u grobnici su pronađene i kosti životinjskog porijekla. Tijekom 2004. Vladin ured za zatočene i nestale nastavio je iskapanja te je u nekoliko masovnih i individualnih grobnica nadomak Tordinaca pronađeno još nekoliko desetaka posmrtnih ostataka poginulih.

Ipak pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici pred župnom crkvom bilo pokopano 208 žrtava za koje se u velikom broju ni danas ne zna gdje su.