17. listopada 1990. - Hrvatski reprezentativci prvi put u kockastim dresovima

Za ljubitelje hrvatskog nogometa 17. listopada važan je nadnevak. Toga su dana 1990. godine, u sklopu svečanosti povratka spomenika banu Jelačiću na zagrebački glavni trg, hrvatski reprezentativci prvi put u međunarodnoj utakmici odjenuli kockasti dres.

Bilo je to vrijeme priprema za prvi demokratski ustav i početak hoda u junačkoj 1991. prema potpunoj hrvatskoj nezavisnosti.
Zanimljivo je da je taj nastup ustvari bio nastavak jedne godinama prešućivane povijesti.

Točno pedeset godina prije, u proljeće 1940., prvu je službenu utakmicu naša reprezentacija odigrala pod grbom i zastavom Banovine Hrvatske, i to protiv Švicarske. Naš vratar Glazer nije vadio loptu iz mreže, dok je protivnički za njom posezao čak četiri puta. Iste te godine banovinska je reprezentacija odigrala još dvije utakmice protiv Mađara.

Iako se to dugo prešućivalo, u srpnju sljedeće 1941. godine, u vrijeme NDH, Hrvatska je primljena u članstvo krovne svjetske organizacije FIFE, a hrvatska je reprezentacija s više manje istim majstorima nogometa kao banovinska Jazbinšekom, Wolflom, Antolkovićem i Lešnikom odigrala četrnaest susreta.

U vrijeme druge Jugoslavije Hrvatska nije imala svoju reprezentaciju. Jedina iznimka dogodila se 1956. kada je jedna izabrana hrvatska vrsta zaigrala u Zagrebu protiv Indonezije na posebno inzistiranje predsjednika Sukarna. Hrvatska je tada pobijedila 5:2.

Poslije toga hrvatska se reprezentacija više nije sazivala sve do 17. listopada 1990. U prvoj utakmici kockasti su pobijedili Sjedinjene Američke Države rezultatom 2:1. Toga dana rođena je moderna nogometna velesila koja pod nadimkom „Vatreni“ ostavila važan trag na europskim i svjetskim prvenstvima.