16. listopada 1991. - Sjećanje na heroja Domovinskog rata Blagu Zadru

U jutro 16. listopada rafal srpskog agresora pokosio je zapovjednika obrane Borova Naselja Blagu Zadra. Junak trpinjske ceste postao je simbolom otpora tmurne vukovarske tragedije 1991.

Zadro je bio neustrašiv ratnik, ideal zapovjednika. Premda nije bio vojno školovan, na mjestu zapovjednika 3. bojne, pokazao se dobrim organizatorom obrane. Točno je predvidio da će četnici u sivo-maslinastim uniformama pokušati ući u Borovo Naselje preko Trpinjske ceste, stoga je tamo organizirao obranu. Nazvao je zapovjednika Jugoslavenske armije u Vukovaru i rekao mu: "Od danas, dok sam ja živ, više ni jedan vaš vojnik neće proći Trpinjskom cestom!"

Kada je poginuo privremeno je pokopan na katoličkom groblju nedaleko bolnice, a padom Vukovara četnici su njegovo tijelo iskopali i prebacili ga u skupnu grobnicu. Zadrini sinovi su se u studenom uspjeli u proboju izvući iz razorenoga grada, ali je najstariji sin Robert, 1992. zarobljen na Kupresu i kasnije pogubljen.

Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja tijelo Blage Zadre identificirano je i pokopano na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru na samu godišnjicu pogibije 16. listopada 1998.

Blago Zadro posmrtno je odlikovan ordenom "Reda kneza Domagoja" i promoviran u čin general-bojnika. Kasnije je i najviša školska ustanova Hrvatske vojske Zapovjedna stožerna škola dobila ime Blage Zadre.