8. listopada 1991. - Proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske

U dramatičnim danima Domovinskog rata Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatio Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom na temelju volje građana na referendumu i svoje lipanjske odluke o suverenosti i samostalnosti.

Taj povijesni događaj danas se obilježava kao državni praznik. S obzirom na to da je napadnut Zagreb, pri čemu su prethodnog dana – 7. listopada 1991. bombardirani Banski dvori i saborska zgrada, sjednica je održana na ''tajnom mjestu'', a danas se zna u zgradi INE.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan, rekao je da Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija ''dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka''. Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Hrvatski je sabor u Rezoluciju i zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće: 
'Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ima bivše federacije SFRJ.
Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i takozvane JNA.
Republika Hrvatska prisiljena je braniti se od agresije svim raspoloživim sredstvima.
Takozvana JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.

Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. Na povijesnoj saborskoj sjednici 8. listopada izglasano je i petnaest zakona nužnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.