7. listopada 1991. - Osvojen Vojni sud u Zagrebu

Manje je poznato da je istoga dana kada je Jugoslavenska narodna armija raketirala Banske dvore u Zagrebu 7. listopada 1991. pao i jedan od najzloglasnijih simbola te iste zločinačke vojske. Dok je u Zagrebu odjekivala uzbuna za zračnu opasnost, u zgradu u Gajevoj ulici upali su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova pritom zarobivši djelatnike suda. Među njima je bio i zloglasni sudac potpukovnik Mile Vignjević.

Samo nekoliko mjeseci ranije samouvjereno je vodio sudski postupak protiv sedmorice Virovitičana i ministra obrane Republike Hrvatske Martina Špegelja. Ti su hrvatski rodoljubi bili optuženi za oružanu pobunu, a cijeli je proces izazvao masovne prosvjede u Zagrebu.

Nekoliko tisuća ljudi porazbijalo je prozore i natpis na zgradi Vojnog suda. Pročelje je zasuto rafalom jaja, kamenja, konzervi i drugih predmeta. Prosvjednici su naposljetku probili zaštitnu ogradu i kordon hrvatske policije koja je pokušala zaštititi zgradu suda. U vrijeme kada su se izbjegavali incidenti, čak ni upozorenja državnih dužnosnika nisu mogla spriječiti opravdani bijes okupljenog naroda.

Jedan hrabri Zagrepčanin popeo se na krov i ondje zataknuo hrvatski barjak uz bučno odobravanje. Glavna rasprava koja je trebala početi u devet sati odgođena je na neodređeno vrijeme. Ipak, postupak je kasnije nastavljen i završen presudama šestorici, ali oni su na kraju ipak oslobođeni.

Poslije pada Vojnog suda, svi njegovi djelatnici otpremljeni su autobusom u Petrinju, a da im nije pala dlaka s glave. No tamo ih nitko nije dočekao.