27. rujna 1990. - Srpska pobuna na Banovini

Terorizam koji su zbog demokratskih promjena hrvatski Srbi najavili kolovoškom „balvan revolucijom“, od 27. rujna 1990. na području Banovine poprimio je novu, radikalnu dimenziju.

Zbog organiziranja demonstracija, a poučeno ponašanjem kninskih milicajaca koji su odbili poslušnost, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je  izvlačiti dio naoružanja iz policijskih postaja u Obrovcu i Dvoru na Uni. No Srbi su provalili u njih i oteli oružje, a potom se na Banovini radikalizam rasplamsao. Srbi su najprije u Glini spriječili aktivnosti policije i uzeli oružje iz te postaje, a zatim su sličan scenarij provodili u Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni.

U Petrinji su ekstremizmom pokušali nadomjestiti činjenicu da nemaju većinu u gradu pa su 28. rujna naoružani nezadovoljnici pozivali na oružani ustanak, upali u Općinski centar za zaštitu od požara, aktivirali sirene i oduzeli vatrogasno vozilo. Pred policijskom postajom u Petrinji velika masa nastavila je prijetiti. Pritom su napali novinarsku ekipu HTV-a i uzeli joj opremu. Ozlijeđeni novinari spasili su se bijegom u policijsku postaju.

Na sličan su način napadani i drugi hrvatski novinari koji su izvješćivali s uzavrele Banovine. U kaotična tri dana napadane su policijske postaje, blokirane prometnice, presretana vozila. Stoga je hrvatska policija intervenirala na području Petrinje i Dvora na Uni, a u raščišćavanju nereda ranjen je Josip Božičević, pripadnik specijalne policije.

Situacija je stavljena pod kontrolu. Prema modelu slično organiziranih nereda u dalmatinskom zaleđu, ni na Banovini policajci srpske nacionalnosti nisu ništa učinili, nego su štoviše dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu. Zbog toga je priveden Ljuban Lončarević, načelnik policijske postaje u Petrinji, a neki od ekstremista uhićeni su. Dio ih se sklonio u vojarne JNA, dok su mnogi naoružani otišli u šumu tvrdeći kako im se sprema odmazda ustaških vlasti.

Masovni neredi na Banovini bili su jasna najava nastavka oružane pobune i početka krvavih sukoba, do kojih je dovela velikosrpska politika.