10. rujna 1991. - Osnovan Hrvatski olimpijski odbor

Utorak 10. rujna 1991. smatra se jednim od najvažnijih nadnevaka u hrvatskoj športskoj povijesti.

Toga dana na svečanoj je sjednici u Zagrebu održana osnivačka sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora. Zastavu su unijeli proslavljeni olimpijci Matija Ljubek i Damir Škaro, a za prvog predsjednika je izabran Antun Vrdoljak.


Poslije utemeljenja slijedio je složen i višesmjeran rad članova Hrvatskog olimpijskog odbora na priznanju neovisnosti hrvatskoga športa. Trebalo je uvjeriti međunarodnu zajednicu da je Hrvatska spremna za natjecanje na prvim sljedećim Olimpijskim igrama. U tome je, mladoj i još nepriznatoj državi umnogome pomogao tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch.

Samo dva dana poslije međunarodnog priznanja Samaranch je s četiri potpredsjednika, ne čekajući plenarni sastanak, donio odluku o priznanju Hrvatskog olimpijskog odbora. Odluka se temeljila na načelu Olimpijske povelje da treba poduzeti sve kako bi se izbjeglo da športaši ne budu kažnjeni zbog političkih razloga, neovisnih o njihovoj volji.


Tom odlukom hrvatski su športaši stekli pravo sudjelovanja na 16. zimskim olimpijskim igrama. Tako je samo 23 dana nakon međunarodnog priznanja i primitka u olimpijsku zajednicu – počela i olimpijska era hrvatskoga športa. U svečanom mimohodu u Albertvillu bili su i prvi naši reprezentativci – olimpijci.


Otada Hrvatski olimpijski odbor kao krovna športska organizacija usmjerava razvoj hrvatskoga profesionalnog i amaterskog športa. Od neovisnosti hrvatski športaši postigli su niz sjajnih uspjeha na mnogim međunarodnim natjecanjima.