Foto: novagradiska.com

25. obljetnica Samostalne psunjske satnije koja je obranila Odašiljače i veze na Psunju


Na Psunju je obilježena 25. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije te su položeni vijenci i odana počast poginulim hrvatskim braniteljima, koji su uz znatne žrtve, unatoč svakodnevnim granatiranjima i napadima srpskog agresora, obranili odašiljač na Psunju, tu važnu kotu za odašiljanje radijskog i televizijskog programa i za povezivanje prema istoku Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Samostalna psunjska satnija je tehničarima Odašiljača i veza omogućila da se tijekom Domovinskog rata održi u radu sustav odašiljača i veza, i da se cijelo vrijeme odašilju radijski i televizijski programi Hrvatske radiotelevizije (HRT). Također je spriječena informativna blokada koju je agresor pokušao nametnuti okupacijom i razaranjima odašiljačkih postaja diljem Hrvatske, a Hrvatska je ostvarila pobjedu i u medijskom ratu, u koju su Odašiljači i veze ugradili dio sebe, uz iznimno zalaganje, nesebičnost i odricanje svih naših zaposlenika, istaknuto je tom prigodom Mate Botica, član Uprave Odašiljača i veza. 

Botica je ujedno zahvalio Odboru za obilježavanje obljetnice na organizaciji ovog događaja te istaknuo da se s velikim poštovanjem mora čuvati sjećanje na hrvatske branitelje koji su izborili slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u obrani odašiljača Psunj, na području jugozapadne Slavonije, a osobito hrvatskim braniteljima pripadnicima Samostalne psunjske satnije, koji su obranili odašiljač od srpskog agresora, kao i tadašnjim tehničarima na odašiljaču Psunj, dodao je.