General Markač: Put je bio težak, no cilj jasan - stvaranje neovisne Hrvatske

Na svečanosti u povodu 25 godina od mirnog preuzimanja Vojarne u Koprivnici, na  Florijanskom trgu otkriven je spomenik Hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, djelo akademskog kipara Alema Korkuta.

Ministar branitelja Tomo Medved, podsjetivši na jedinstvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata, izrazio je žaljenje što je danas hrvatsko društvo razjedinjeno po mnogo osnova. Domovinski rat bio je primjer jedinstva, primjer kako se brani domovina. Veliki broj najboljih hrvatskih sinova dao je svoje živote za slobodnu Republiku Hrvatsku i zato im danas iskazujemo zahvalnost, slavimo ih. Od njih želimo učiti kako ostvariti potpunu slobodu za sebe, svoju obitelj i svoju hrvatsku domovinu, istaknuo je ministar Medved. Hrvatski branitelji su temelj domovine i izvor iz kojeg je nastala slobodna hrvatska država, dodao je. Ovaj je spomenik podignut u zahvalu na sve poginule hrvatske branitelje te u zahvalu svima koji su bili spremni na nesebičan način podnijeti žrtvu za svoj narod i svoju domovinu, rekao je ministar branitelja.

Izaslanik predsjednice Republike, general-pukovnik Mladen Markač, podsjetio je na važne događaje u vrijeme Domovinskog rata, naglasivši da je put bio težak, no da je hrvatski narod imao jasan cilj i želju - stvaranje neovisne Republike Hrvatske.

Tada smo čitavom svijetu pokazali da imamo jasan cilj, jasnu želju za stvaranjem svoje i neovisne države. Naravno, put je bio težak, ali smo pobijedili, pobijedili smo oružjem, rekao je general Markača. Podsjetio je kako je Republika Hrvatska i pred Međunarodnim sudom u Haagu dokazala da je vodila obrambeni, častan i oslobodilački Domovinski rat.

Svečanost u Koprivnici počela je mimohodom pripadnika ratnih postrojba Hrvatske vojske, policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne  do spomenika Hrvatskoj slobodi.