105. bjelovarska brigada obilježila 25 godina osnutka

Nekadašnja 105. bjelovarska brigada Hrvatske vojske, obilježila je 25 godina osnutka. Kroz nju je prošlo 9800 pripadnika koji su se tijekom Domovinskog rata borili na gotovo svim bojištima.

Prije 25 godina krenuli su gotovo nenaoružani u obranu Hrvatske i mnogi bili na bojištima od istočne Slavonije do Dubrovnika. Nakon zauzimanja vojarni JNA brigada je došla do oružja kojime je znatno ojačala, čulo se na svečanosti na kojoj su bili i brojni umirovljeni generali.

Postala je jedan od pokretnih udarnih brigada i tako smo imali početak njegovog djelovanja ,105. brigade ovdje u zapadnoj Slavoniji, izjavio je Anton Tus, umirovljeni stožerni general.

U Domovinskom ratu poginula su 92 pripadnika 105.brigade, a više od 300 je ranjeno.O ratnom putu brigade govorio je i njezin zapovjednik brigadir Stjepan Ivanić.

Napadom u zapadnoj Slavoniji brigada je prvi učinak napravila i pokazala kako se to može i kako treba drugo kad je nakon toga uspjeha prebačena u istočnu Slavoniju, kazao je Ivančić.

Drugu stranu ratovanja zapovjednik je otkrio u svojoj knjizi Lice i naličje Domovinskog rata. Čitatelj može u toj knjizi naći i puno stvari koje su pomalo 'gurane pod tepih'.

Možda se nekima neće svidjeti, no morao sam progovoriti i o nepravdama, istaknuo je na predstavljanju knjige brigadir Ivanić.