Autor: Edi Kirschenheuter/Radio Samobor

Obilježena 15. obljetnica Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Petstotinjak slavljenika okupilo se u Parku domovinske zahvalnosti na proslavi 25. godišnjice početka Domovinskog rata u našem gradu i obilježavanja 15. obljetnice rada Udruge branitelja 151. samoborske brigade, koja u mirnodopskom vremenu, čuvajući uspomene na svoj ratni put i rješavajući današnje probleme braniteljske populacije, okuplja 448 članova. O tome je pred okupljenima govorio jedan od ratnih zapovjednika brigade, pukovnik Adolf Paar. 

Na novljanskoj bojišnici od 1991. godine, pa sve do Oluje na području Banovine 1995., svoj mladi život položila su 22 naša pripadnika na čemu ćemo im vječno iskazivati zahvalnost, rekao je Adolf Paar. Za uspješno izvršene zadatke Brigada je od vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovana odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog. Nakon prelaska u mirnodopsko stanje osjećali smo potrebu da nastavimo brigu o svojim suborcima, pa smo prije 15 godina osnovali udrugu kako bismo to mogli još uspješnije raditi, rekao je još Paar napomenuvši da zato i udruga od nove hrvatske vlasti očekuje da povede više računa o hrvatskim braniteljima, a sve u cilju zaštite digniteta Domovinskog rata. Očekivali smo, nastavio je Paar, daleko više poštenja i pravde nakon Domovinskog rata, a ne korumpirane političare i nesposobnost u rukovođenju. Da smo tako vodili rat kakao se danas vodi država, zaključio je Paar, sigurno bismo ga izgubili.

Samoborsku svečanost Udruge 151. uveličao je i nadahnutim riječima oplemenio izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, general Marinko Krešić, izrazivši svoje divljenje dosadašnjim učincima rada ove samoborske braniteljske udruge. Nije dovoljno sjećati se naših poginulih samo na godišnjice, već zajedno s obiteljima živjeti život u kojemu ćemo mladima govoriti da su to naši junaci i prijatelji koji nisu imali sreću da ostanu živi i da s nama i u miru dijele zajedništvo koje nam je toliko potrebno, rekao je Krešić. 

Na sličan način to su učinili i samoborski dogradonačelnik Željko Stanec, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin i izaslanica župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, Ksenija Čuljak

Potom su sva izaslanstva, od državnog, preko regionalnih i lokalnih, te braniteljskih i roditeljskih, na spomeniku s 53 uklesana imena hrvatskih vitezova, koji su žrtvovali svoje živote u Domovinskom ratu, položila vijence i zapalila svijeće.

Na taj je način, u zajedništvu svih i uz izraženu težnju za očuvanjem digniteta obrambenog Domovinskog rata, dostojanstveno završena ova kulturološka proslava, koju je vodio Mislav Maroević, počasnim pucnjevima gromoglasno obilježili svetonedeljski kuburaši, a pjesmom uzdigao Vokalni ansambl Samoborke. 

Nakon protokolarnog dijela u Parku domovinske zahvalnosti, svi sudionici proslave bili su na svetoj misi koju je predvodio gvardijan samoborskog franjevačkog samostana, fra Nikola Vukoja. Uz domaćeg župnika, prečasnog Davora Štuljana, u euharistiji su sudjelovali i drugi svećenici Samoborsko-okićkog i Svetonedeljskog dekanata, a među njima i ratni kapelan 151. samoborske brigade, fra Vatroslav Frkin, te predstavnici braniteljskih postrojbi, policije, vatrogasaca, hrvatskih povijesnih postrojbi i drugi. 

Propovijedajući, fra Nikola je posebno naglasio važnost prisutnosti vjere, molitve i Boga u životima mnogih naših branitelja, koji je bio njihova snaga u ratu, a moralna vertikala u miru. Apelirao je na zajedništvo svih u društvu i očuvanje njegovih temeljnih kršćanskih vrednota, rekavši: “Danas molimo i za dar hrabrosti i odgovornosti koja nam u svakidašnjici naše domovine nadasve potrebna. Hrabrost da budemo svoji, nepotkupljivi i nepokolebljivi u borbi za istinu. Naročito ondje gdje se istina opovrgava, gdje nas ugrožava lukavstvo laži. Hrabrost i onda kad to znači biti prezren, ismijan, stavljen na stup srama.” 

Treći dio proslave početka Domovinskog rata u Samoboru i ustrajnog rada Udruge branitelja 151. samoborske brigade, održan je u samoborskoj kino dvorani gdje su najprije podijeljena priznanja Udruge, povelje, plakete i zahvalnice, onima koji su svojim djelovanjem u proteklih 15 godina pridonijeli uzronom radu na očuvanju spomena na Domovinski rat i ulogu Samoboraca u njemu. Najznačajnija od tih priznanja primili su stožerni general Petar Stipetić, brigadni general Rudi Stipčić, stožerni brigadir Rozarijo Rozga te Samoborci Nikica Burić, Adolf Paar, Franjo Horvat, Branko Vukić, Stjepan Črnjak, Josip Telišman i Boris Mihočinec, koji su vodili ovu udrugu, a potom i mnogi drugi pojedinci i institucije. 

Zatim je prikazan 40-minutni dokumentarni film o ratnom putu brigade, o kojemu je uvodno slovo izrekao njegov autor Mato Šipuš objasnivši kako se sve na terenu prikupljala skromna filmska građa za ovaj film.

25. obljetnicu ustroja 151. samoborske brigade čestitao je brigadni general Rudi Stipčić. Obraćanje donosimo u cijelosti.

Dragi suborci 
Sa ponosom pratim Vaše aktivnosti u povodu obilježavanja 25.obljetnice vašeg ustroja i vašeg ratnog puta, koji je ovjenčan slavom i ponosom i što to mogu podijeliti danas s Vama.


U Vaš ratni stijeg upisani su zlatnim slovima oslobođena naselja u napadnoj operaciji "ORKAN-91", koja je prva napadna oslobodilačka operacija HV, koju je poduzelo Zapovjedništvo OG "Posavina" u čijem je sklopu sudjelovala i 151.brigada HV Samobor –Sv.Nedelja. 

Od 18. rujna 1991. kada je brigada u cijelosti mobilizirana vršene su organizacijske i materijalne pripreme za obranu drage nam Domovine. U 1991. brigada s dijelom snaga izvodi obrambena borbena djelovanja na prostoru Lasinje i tom je prigodom imala prve ranjene pripadnike. Glavnina brigade u to vrijeme na prostoru Samobora i Zagreba čuva ratna materijalna sredstva u zauzetim vojarnama JNA: Prečko, Senjak, Lučko, Selska cesta i Kerestinec. Da bi 6. na 7. listopada 1991. sudjelovala  sa ATJ Lučko u oslobađanju Samoborske vojarne. Već 14. listopada 1991. jedna bojna Brigade upućena je u OG Posavina na zapadnoslavonskom bojištu gdje sudjeluje u napadnim borbenim djelovanjima u operaciji «Orkan - 91» zajedno sa 1. brigadom ZNG-a «A» „Tigrovi“.
Svoj ratni put brigada je završila pobjedonosnom Olujom i u temelje drage nam Domovine ugladila 22 mlada života naših suboraca.
151.brigada HV Samobor –Sv. Nedelja svojom hrabrošću i spremnosti stoji uz bok 1.gbr HV Tigrovi, jer smo mi prvi u 1991. ustali iz rova i na juriš uzvratili agresoru udarac. 

O tome svjedoči i ploča ugrađena u spomenik HRVATSKE POBJEDE OLUJA'95 u Kninu na kojoj piše:

OPERACIJE: "ORKAN", "OTKOS" I "PAPUK" : OD KRAJA LISTOPADA 1991. DO POČETKA SIJEČNJA 1992. OSLOBODILE SU VEĆI DIO OKUPIRANOG TERITORIJA ZAPADNE SLAVONIJE (VIŠE OD 2200 KM²).

Ovaj napis ugrađen u spomenik HRVATSKE POBJEDE OLUJA'95, ostaje za vječnost, za povijest i na ponos svim postrojbama u sklopu OG "Posavina"  i svim žiteljima bivših općina Novska, Nova Gradiška, Kutina te općina i gradova u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu za njihov doprinos u Domovinskom ratu u njegovoj najtežoj, najsudbonosnijoj i najsvjetlijoj godini.

Dragi suborci, ponosan sam što sam imao čast i dužnost zapovijedati vašom ponosnom 151.brigadom HV  kao ratni zapovjednik OG "Posavina".
Hvala

Ratni zapovjednik OG "Posavina"
Brigadni general u m.
Rudi Stipčić