Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

25. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije Josipa Jovića

Na obilježavanju 25. godišnjice redarstvene akcije "Plitvice" i pogibije redarstvenika Josipa Jovića prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je na Plitvicama da uspjehe Domovinskog rata nitko neće dovoditi u pitanje, "ni strani ni domaći političari, etno-biznismeni, ni oni koji govore da je Hrvatska slučajna država i da je naš Domovinski rat bio građanski rat".

Karamarko je rekao, govoreći o pojedinostima akcije "Plitvice" 1991., kako treba naglasiti da je Josip Jović poginuo hrabro za veličanstveni cilj slobode i suverenost Republike Hrvatske.  Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner rekao je da je ta akcija bila naznaka budućih veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu te kako "nas 15-16 tisuća poginulih branitelja i druge žrtve obvezuju čuvati suverenu hrvatsku državu i njezinu neovisnost i demokraciju."   No, treba stvoriti zemlju sretnih ljudi koji će živjeti u blagostanju jer je to obveza prema svim poginulim braniteljima, prema svima nama, našoj djeci i našim unucima, i to ćemo učiniti", istaknuo je Reiner.

Poseban savjetnik hrvatske predsjednice za branitelje i njezin izaslanik Ante Deur rekao je da je već 'krvavi Uskrs' u ožujku 1991. pokazao kako se neće dopustiti komadanje Domovine te da je on simbol hrvatskog otpora i spremnosti za žrtvu za Domovinu.Upravo zato je obilježavanje akcije 'Plitvice' i odavanje počasti Josipu Joviću, prvom poginulom redarstveniku, nadahnuće za stvaranje države blagostanja, perspektivne države s nadom i optimizmom, rekao je Deur i podsjetio da je Josip Jović lani posmrtno odlikovan odličjem Nikole Šubića Zrinskog.

Zapovjednik akcije "Plitvice", umirovljeni general Josip Lucić kritički je govorio o političkom stanju u zemlji te je pozvao nazočne da "vrate sreću u duše naših roditelja i djece" jer to traže oni koji su stvarali ovu državu. Dodao je da je dosta podjela, ustaša i partizana, te da nezadovoljan hrvatski narod zahtijeva da se okrenu budućnosti. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić današnji je dan nazvao danom ponosa i sjećanja o kojemu djeca trebaju učiti jer je bitan za zajedništvo. "Bitno je da budemo odvažni, hrabri i jedinstveni, kao u teškim vremenima Domovinskog rata, ali također da budemo i strpljivi u ovom vremenu koje je na drugačiji način teško", rekao je Orepić.

U prigodnoj molitvi vojni ordinarij Jure Bogdan je rekao da je žrtva Josipa Jovića velika pred Bogom, pred Domovinom i pred svijetom, pri čemu je naveo rečenicu iz pisma sućuti dr. Franje Tuđmana obitelji Jović: "Ne plačite jer vaš sin živi, ne samo u Bogu, nego također u svima nama i u hrvatskoj slobodi."

Ispod spomen-obilježja prvome poginulom redarstveniku Josipu Joviću položen je zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade. Cvijeće su podno spomenika položila i svijeće zapalila mnoga izaslanstva, među kojima najviše stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, te osmorica članova Udruge specijalne jedinice policije "Grom" koji su ultramaratonom od Karlovca do Plitvica odali počast svojem suborcu Josipu Joviću.Majci Josipa Jovića posmrtno Nagrada Splitsko-dalmatiske županije za životno djelo

Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo županijska je Skupština dodijelila posmrtno Mariji Jović, prošle godine preminuloj majci junaka Domoivnskog rata Josipa Jovića. Marija Jović, majka Josipa Jovića koji je među prvima stao na branik Domovine, simbol je svih majki koje su izgubile djecu u Domovinskom ratu, a priznanje njoj je i priznanje svim hrvatskim majkama koje su svoje trpljenje utkale u slobodu domovine, obrazloženo je na Skupštini.


Ultramaraton od Karlovca do Plitvica u spomen na Josipa Jovića

U povodu obilježavanja 25. godišnjice pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića iz Karlovca su sinoć na ultramaraton do Plitvica krenula osmorica pripadnika hrvatske vojske i policije. Za put dugačak 87 kilometara, koji je trajao po noći, trebalo im je oko 12 sati. Ultramaraton je dio službenog protokola MUP-a u povodu obilježavanja takozvanog krvavog Uskrsa i održava se sedmu godinu zaredom. Ovaj ultra maraton se sedmi put organizira u spomen na Josipa Jovića.

Akcija "Plitvice" izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991. i  poznata je kao "Krvavi Uskrs". U njoj su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, Antiterorističke jedinice "Lučko" i specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec. Ova se obljetnica poklopila s izricanjem presude Vojislavu Šešelju: