Dani sjećanja u Petrinji

U Petrinji su obilježeni Dani sjećanja na 589 poginulih, ubijenih i nestalih stanovnika toga grada u Domovinskom ratu. Crnim je slovima upisan 16. rujna 1991., dan razaranja Petrinje i teškoga ratnog zločina za koji do danas nitko nije odgovarao.

Izmjenjuju se osjećaji ponosa i tuge, kažu Petrinjci. Njihov je grad, uz Vukovar, u Domovinskom ratu dao najveću žrtvu. Svetom misom i mimohodom obilježeno je sjećanje na tužni ponedjeljak, 16. rujna, prije 25 godina.

Najteže je obiteljima 17 branitelja koji su na današnji dan strijeljani. Dok su se čitala imena svih 589 poginulih, ubijenih i nestalih 
stanovnika toga grada, mnogi su položili vijence i upalili svijeće na spomen-obilježju Predragu Matanoviću, prisjetili su se onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo.

Ovdje se branila domovina, ovdje se stvarala Hrvatska država, ovdje je plaćena prevelika cijena, poručio je Tomo Medved, ministar branitelja.

Dok se grad polako obnavlja i oporavlja, petrinjske fasade i danas otkrivaju ratne rane. Još se traga za 89 civila i branitelja, traže se njihovi grobovi i istina o njima. Velike su to žrtve za ovako mali grad.