Foto: Radio Đakovo

Đakovo: Otkriven spomenik poginulom branitelju Željku Trbari

U Vojarni 3. gardijske brigade "Kune" u Đakovu otkriven je spomenik Željku Trbari, prvom poginulom branitelju iz te brigade koji je poginuo na današnji dan prije 25 godina u oslobađanju đakovačkih vojarni.

Željko Trbara
bio je dragovoljac od 1. kolovoza 1991., a poginuo je s nepunih 19 godina, pogođen u glavu hicem iz snajpera.
Spomen-obilježje su otkrili njegovi suborci Marijan Petrak i Marcel Slobođanac, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Predsjednik đakovačkog ogranka Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune" Damir Kovačević pozvao je prilikom otkrivanja spomenika na promicanje vrijednosti i svetinja Domovinskog rata, ističući pritom kako mladima treba prenositi i usađivati taj dio novije hrvatske povijesti jer, upitao je: "Tko će se sjećati Željka i svih poginulih branitelja kad nas ne bude?"

Na otkrivanju spomenika bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je rekao da Ministarstvo branitelja ima jasnu viziju kako, zajedno s braniteljima i udrugama, promijeniti odnos društva prema braniteljima. Mnogi danas pokušavaju, nije to slučajno, zatirati povijesne činjenice i raditi na reviziji novije hrvatske povijesti. A, kaže se - želiš li poniziti jedan narod - onda ponizi njegove junake. To ne smijemo dopustiti. Odnos prema poginulim i živućim braniteljima, njihovim obiteljima, djeci, ne smije biti samo prigodničarski, istaknuo je Medved.

Zapovjednik Vojarne pukovnik Valentin Skroza rekao je kako je ta brigada u Domovinskom ratu imala 365 poginulih, a ranjena su i nestala 1064 njezina pripadnika. Nazočne je pozdravio i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je rekao kako i danas traje borba za bolju Hrvatsku za sve njezine građane.

Spomenik je blagoslovio vojni kapelan Drago Majić, koji je, služeći misu u krugu vojarne, rekao kako narod "mora poštovati svoje korijene, prošlost i heroje" te da povijest nije stala 1945. godine.