Obilježena 23. obljetnica masakra Armije BiH u Uzdolu u Hercegovini

U hercegovačkome selu Uzdolu obilježena je 23. obljetnica ubojstva 41 hrvatskog civila i vojnika koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH. Obilježavanju je nazočila i izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Nives Tiganj.​ 

Brojna izaslanstva hrvatskih vlasti u BiH položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće ispred spomen obilježja u Uzdolu u općini Prozor/Rama. Svetu misu predvodio je vojni biskup u BiH msgr. Tomo Vukšić. Biskup je pozvao na rasvjetljivanje istine o ovome strašnom zločinu, ali i molitvu za oprost zločincima. Ocijenio je kako je važno da se dosljednom primjenom pravednih zakona "omogući da se sazna istina, da se kazne počinjeni zločini u prošlosti, da se spriječe zla nastojanja u budućnosti.

U rano jutro 14. rujna 1993. pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH pod zapovijedanjem Envera Buze upali su u selo Uzdol i ubili 29 civila te 12 zarobljenih vojnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Najmlađa žrtva je imala 10, a najstarija 87 godina.

Nedavno je podignuta prva optužnica za ovaj zločin protiv zapovjednika Buze, dok neposredni izvršitelji 23 godine od zločina nisu procesuirani.