Obilježena 26. obljetnica ATJ Lučko

Prigodnim programom obilježena je 26. obljetnica Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, prve oružane postojbe koja je imala istaknutu ulogu u obrani hrvatske države i bila zametak osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH).

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako s ponosom stoji pred postrojbom čija je uloga nemjerljiva, te da dijeli iste vrijednosti, zahvalnost prema žrtavama - herojima Domovinskog rata. Vaša sposobnost nastala na slavnoj prošlosti utkana je u europsku obitelj specijalnih postrojbi, a vaša sadašnjost i budućnost predstavlja odgovor na najveće izazove trenutka koji živimo, rekao je Orepić.

Bili ste prvi u Domovinskom ratu i bit ćete predvodnica i u rješavanju problema koji sad opterećuju hrvatsko društvo, kao što su organizirani kriminal, korupcija itd. Svjesni smo propusta proteklih 25 godina i nitko nije slijep na teškoće koje živimo i očito smo tu školu trebali proći, ali naša je Hrvatska sazidana od prkosa i čuda, nisu nas slomili drugi i ne smijemo dozvoliti da se slomimo sami, naglasio je Orepić. Moramo prevladati podjele oko dnevnih, ali i bolnih povijesnih tema i krenuti dalje, poručio je Orepić aktivnim i umirovljenim pripadnicima ATJ Lučko.

Zapovjednik ATJ Lučko Krunoslav Jozić ustvrdio je da su njegovi pripadnici spremni odgovoriti na bilo kakvu ugrozu u bilo kojem dijelu Hrvatske. Teroristički napadi i izbjeglička kriza trajno su promijenili okružje u kojem živimo i radimo, a pred specijalnu policiju postavili nove izazove. ATJ Lučko ima ključnu ulogu u jačanju unutarnje sigurnosti Hrvatske, zato su prijeko potrebna neprestana ulaganja, ali uz sva tehnička sredstva nezamjenjiv je ljudski potencijal, kaže Jozić. 

U ime ratnih pripadnika postrojbe nazočnima se obratio predsjednik Udruge ATJ Lučko '90 Vlado Marić istaknuvši velik doprinos policije u obrani samostalne hrvatske države i naroda od velikosrpske agresije, rekavši kako je ATJ Lučko u samom početku bila jedina oružana postrojba na koju se Hrvatska mogla osloniti u borbi protiv srpskih terorista. ATJ Lučko dio je elitnih postrojbi koje su iznijele najveći teret u pobjedi u Domovinskom ratu i uspostavi višestoljetne težnje hrvatskog naorda za svojom državom, o čemu svjedoči 19 poginulih i 52 teško ranjena njezina pripadnika, rekao je Marić.

Podsjetio je na ratni put postrojbe: Jasenovac, Petrinja, Glina, Dvor na Uni, Pakrac, plitvički "krvavi Uskrs", Dragotinci, Topusko, Zračna luka Pleso, Hrvatska Dubica, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Požega, Bučje, Okučani, Travnik, Bljesak, Oluja i operacija Obruč. 

Pozvao je odgovorne na promjenu politike prema hrvatskim braniteljima i upostavu pravednog društva, kako se današnji pripadnici postrojbe ne bi morali boriti s "političkim vjetrenjačama". 

Kod spomen ploče poginulim pripadnicima ATJ Lučko predstavnici njihovih obitelji i braniteljskih udruga, te ministri unutranjih poslova i branitelja Vlaho Orepić i Tomo Mevded odali su počast, zapalili svijeće i položili vijence.