Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisčani obilježavaju Dan branitelja grada

U Sisku je u organizaciji gradske Koordinacije braniteljskih udruga, obilježen Dan branitelja grada Siska, u spomen na 3. rujna 1991., kada su hrvatski branitelji u gradu osvojili prvu vojarnu u Hrvatskoj, tzv. Barutanu, koja je bila vojna prijetnja Sišćanima.

Središnja manifestacija proslave 25. obljetnice, bila je svečana akademija, na kojoj su brojnim postrojbana i udrugama, za osobite zasluge u obrani Hrvatske i grada Siska, prvi put uručene Plakete "Marijan Celjak". 

Plakete su dodijenjene Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, Specijalnoj jedinici policije "Osa" Sisak, Zapovjedništvu operativne grupe za Sisak i Baniju, 2. brigadi Zbora narodne garde, 57. SAMB-u "Marijan Celjak", 120. brigadi "Ban Toma Bakač", 36. Inženjerijsko pontonirskom bataljunu "Dabrovi", 55. lako artiljerijskom divizijunu protuzračne obrane Sisak, 1. mješovitom artiljerijskom divizijunu Sisak, 1. mješovitom protuoklopnom artiljerijskom divizijunu Sisak, Riječnoj flotili Sisak, Logističkoj bazi Sisak, te Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Siska.

Povelja, koju je izradio sisački akademski kipar Marijan Glavnik, poshumno je dodijenjena i dozapovjedniku 57. SAMB-a Marijanu Celjaku, a primio ju je njegov sin Ivan.

U sklopu svečanosti, na Osnovnoj školi u prigradskon naselju Sela, otkrivena je spomen-ploča 120. brigade HV-a "Ban Toma Bakač". To je bila jedna od lokacija formiranja brigade, a kako je rekao njen ratni zapovjednik, brigadni general Vlado Hodalj, to je mjesto tijekom Domovinskog rata, bilo važno logističko središte brigade.

U objektu sisačke Barutane otvorena je izložba "Početak obrane - Sisak u Domovinskom ratu", a u počast svim poginulim braniteljima, služena je sveta misa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac, te spomenik poginulim braniteljima. Također je održan i prvi malonogometni turnir braniteljskih udruga grada Siska.