Obilježena 16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

U zagrebačkoj vojarni "Tuškanac" svečano je obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne (PZB), ustrojene na današnji dan 2000. kao pristožerna postrojba OSRH.

Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, proslavi su nazočili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi gosti.

Predsjednica je istaknula da postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju svakodnevnih zadaća, zaključila je predsjednica govoreći o današnjem PZB-u.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je postrojbi na doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju OSRH imaju u javnosti. Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguravanja, ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u svojoj provedbi, rekao je načelnik Šundov.

Zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil naglasio je da kvalitete koje su prethodnice pokazale u ratu i danas krase pripadnike PZB-a. Sve dosadašnje zadaće proveli smo na najvišoj razini, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih ljudi u postrojbi. I na buduće izazove odgovarat ćemo profesionalno, požrtvovno i na ponos OSRH i domovine Hrvatske, dodao je brigadir, a navodi MORH.