Predsjednica poslala oštru poruku Milanoviću: Hrvatska nije slučajna država

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj je govor prigodom 21. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započela oštrom porukom Zoranu Milanoviću da Hrvatska nije slučajna u čijem je stvaranju sudjelovala Udba. 

Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda izraženog na referendumu 1991. i veličanstvenom pobjedom branitelja čiji je vrhunac bila Oluja koju ovdje s ponosom slavimo. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i budućnost mira, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cijeli je narod tada živio s hrvatskim osloboditeljima. Ovo je dan naše slobode i mira koji smo izborili u ratu braneći zemlju od udruženog zločinačkog pothvata. Poštujemo svaku žrtvu, no mora se znati da je Oluja bila i povijesno će tako ostati politički opravdana, etički čista i pravedna borba za pravedni cilj.

Naglasila je kako ne smijemo dopustiti da se Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima, kako od onim izvana, ali i onih u Hrvatskoj. Nećemo prihvatiti krivotvorenje Oluje i mijenjanje njezine legalnosti i nelegitimnosti. Hrvatska državna politika nije poduzela niti jedan osvetnički čin. Oluja je omogućila provedbu mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, istaknula je predsjednica.

Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija. Unatoč tomu, hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost. To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako "pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala", te istaknuvši kako  "hrvatski narod to ne želi".

Pukovnik u mirovini, predstavnik branitelja, Ivica Glavota, koji se nazočnima obratio prije predsjedničina govora, poručio je da Hrvatska danas slavi obljetnicu pobjede nad velikosrpskim, fašističkim pretenzijama na svoj način.
Slavimo pobjedu nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama krajem prošlog stoljeća, a kako ćemo slaviti samo je naša odluka i nitko nam je nikada neće moći i smjeti određivati. Svi oni koji ne žele slaviti - široko im bilo polje, rekao je Glavota koji je mišljenja da takvo stajalište dijeli velik broj okupljenih građana.