Godišnjica smrti Marka Babića

Nasilje nametnuto agresivnom velikosrpskom politikom Hrvatima u inozemstvu bila je naznaka vjerojatnog izbijanja ratnog sukoba. Mnogi od njih vratili su se pomoći Hrvatskoj koja je uskoro uistinu bila uvučena u krvavi rat. Tako se i Marko Babić, u travnju 1991. godine, vratio iz Švicarske i pridružio u organiziranju obrane rodnog Vukovara.

Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i zamjenik legendarnog zapovjednika, Blage Zadre, čiju je dužnost zapovijedanja Borovim naseljem na neki način preuzeo nakon njegove pogibije. Organizirao je obranu na Trpinjskoj cesti i po sjećanjima suboraca predstavljao je noćnu moru za nadiruće tenkove agresorske JNA.

Upravo je Babić organizirao protutenkovske zasjede, puštajući oklop JNA da zađe dublje u Trpinjsku cestu, poslije prozvanu „groblje tenkova“. On osobno uništio je 14 tenkova JNA, a zbog dobre organizacije branitelja sve do zadnjih dana vukovarske bitke, ta linija nije probijena u tenkovskim napadima. Nakon sloma obrane Babić je iz Vukovara izašao u proboju. Njegovi roditelji, Stipe i Iva, zajedno s petnaestak sugrađana, odvedeni su još u rujnu i ubijeni u selu Boboti nadomak Vukovaru.

Babić je poslije okupacije Vukovara u redovima, 204. i 5. gardijske brigade bio aktivan na svim bojištima, sve do oslobođenja Hrvatske. Hrvatsku vojsku napustio je 1997. godine s činom pukovnika jer nije želio ići u prijevremenu mirovinu. Zanimljivo, u suradnji s Eduardom i Dominikom Galićem osmislio je i organizirao snimanje dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara“ koji je nakon emitiranja postao najgledaniji serijal o Domovinskom ratu. Zbog prerane smrti, nažalost, nije dočekao prikazivanje serijala na Hrvatskoj televiziji; preminuo je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. godine, te je pokopan uz zapovjednika i prijatelja, Blagu Zadru na memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.