Memorijal „Andrija Andabak“

Obljetnica pogibije pukovnika 109. Vinkovačke brigade, borca s maljutkom, Andrije Andabaka, obilježava se već 24. godinu. Memorijal se održava i u spomen na sve branitelje Nuštra, te su branitelji prožeti kroz sve aktivnosti memorijala. 

Ci
lj je memorijala, koji se održava u Nuštru 9. i 10. srpnja, pored obilježavanja pogibije legendarnog lovca na tenkove i podizanje svijesti o važnosti Domovinskog rata, posebice kod mlađe populacije. To uključuje približavanje i usvajanje pozitivnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata putem raznih događanja i aktivnosti. Novitet memorijala je stručna tribina o protuoklopnoj borbi, a na kojoj će sudjelovati umirovljeni generali HV-a, djelatni sastav Hrvatskog vojnog učilišta, te hrvatski branitelji koji su povezani s protuoklopnom borbom (Zadar, Šibenik, Osijek, Sl. Brod, i s drugih područja uključujući HVO). 

Također održat će se i aktivnosti koje će posebno razveseliti najmlađe, a uključuju taktičko-tehnički zbor hrvatske vojske (izložba vozila i naoružanja), kazališnu predstavu za djecu, druge razne radionice i postavljanje teleskopa vinkovačkog astronomskog društva. Svakako će se ovdje naći  i djelatnici HGSS-a, DVD Nuštar i policije koji će prikazati i svoje aktivnosti na memorijalu.

Likovna radionica i ove godine tematski će se odnositi na Domovinski rat, a sudjeluju profesori i studenti UmjetničKe akademije iz Osijeka, te župnik župe Duha svetoga Slavko Vranjković. Nuštarci i svepristuni imat će priliku pogledati dokumentarni film „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“.  

Povijesni značaj Nuštra i okolice po pitanju Domovinskog rata je neupitan, u skladu s čime će se održati i izložba „Nuštar u Domovinskom ratu“ u suradnji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ i Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba. 

Neizostavno, obzirom da se od 1996. godine održava malonogometni memorijalni turnir u spomen na Andriju Andabaka, i ove godine će se održati na stadionu „Nosteria“ u Nuštru. Nagrade su simbolične – pehari u obliku „maljutke“ s Andrijinim potpisom. 

Spoj svih kulturno-umjetničkih, zabavnih, edukativnih, sportskih i povijesnih elemenata daje ovom memorijalu posebnu čar i priliku da se pokaže snaga koju su imali branitelji koji su ostali braniti svoja ognjišta i nakon završetka Domovinskog rata. 

Na kraju, da bi proslavili život koji danas imamo u Nuštru - „bedemu ravnice“, uz zvuke tamburice pratit će nas „Slavnoske Lole“.
I ove godine, na traženje sinova pokojnog Andrije, memorijal se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović.