Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković: Drago mi je da smo pridonijeli obnovi Vodotornja- simbola hrvatske slobode

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon obilaska Vodotornja u Vukovaru da mu je drago što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode. 

"Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i drago mi je da smo na taj način pridonijeli obnovi ovoga simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode", rekao je Plenković novinarima jutros nakon obilaska Vodotornja.

Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, "ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske". Dodao je da mu je drago da su s njima Branko Borković te doktorica Vesna Bosanac.

S poviješću Vodotornja, kao i njegovom ulogom u Domovinskom ratu tijekom kojega je na tu građevinu palo više od 600 projektila premijera Penkovića upoznao je ravnatelj Vodotrnja Darijan Zeko.

Vukovarski Vodotoranj memorijalno je mjesto i svjedočanstvo stradanja Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u kojoj je po do sada prikupljenim podacima poginulo ili ubijeno 2.717 branitelja i civila dok se za 386 osoba još uvijek traga.
U pratnji premijera Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.