26. obljetnica omiške i trogirske bojne

114. brigada Hrvatske vojske utemeljena je 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu, od 'škverske bojne' i postojećih satnija (dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i Putalj iz Kaštela (lovci) te poslije drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela, zbog čega su ju u žargonu zvali "radničkom" brigadom.

Utemeljena je odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske, kao prva pričuvna postrojba Hrvatske vojske. Potom, 28. lipnja iste godine  ustrojavaju se omiška, trogirska i solinska bojna.

Omiška bojna nastaje iz 6. cetinske flote pod zapovjedništvom Vitomira Brzovića.Prvi ratni zapovjednik postrojbe bio je Ante Čatlak. U prosincu 1991. brigada zauzima položaje na području Drniša i Svilaje i tamo joj se pripaja IX. bojna HOS-a i vod "Čavoglave". Potom odlazi u Vrliku s ciljem deblokade Kijeva.

Tijekom 1992. godine brigada djeluje na južnom bojištu. Za istaknuti je junačko držanje pripadnika postrojbe tijekom neprijateljskog pokušaja zauzimanja planine Moseća u siječnju 1992. godine, kada su bojovnici 114. brigade neprijatelju nanijeli značajne gubitke. Uz navedeno, 114. brigada (Škorpioni) daje svoj znakoviti obol u sklopu blistavih operacija HV - Zima, Ljeto '95 i Oluja. Poradi iznimnog doprinosa tijekom navedenih operacija predsjednik RH dr. Franjo Tuđman pohvalio je pripadnike 114. brigade.

Tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 7900 pripadnika. 88 pripadnika postrojbe je poginulo, dok je više stotina ranjeno. Preustrojem HV-a 30. lipnja 2000. godine 114. brigada je ušla u sastav nove 625. brigade HV-a, a najveći dio ljudi je demobiliziran.

Povodom obilježavanja ove obljetnice u crkvi sv. Mihovila u Omišu služena je sv. misa. Uz Središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci gradonačelnik Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš Gordana Krstić, predsjednik UVDR - a 114. br. HV Ante Banović, predsjednik HVIDR - e Omiš Zlatan Bašić te predstavnici ostalih udruga položili su vijence i zapalili svijeće palima za Domovinu. Kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odali su dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima.Ovom prigodom prisjećamo se svih pripadnika brigade koji su svoj život dali za domovinu. Nisu više s nama, ali moraju vječno ostati u našim sjećanjima i našim srcima...