Foto: Grad Vukovar

Obljetnica stradanja stanovnika Sotina 1991. u Domovinskom ratu

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Sotinu je obilježena 29. obljetnice agresije JNA i srpskih paravojnih postrojba na to vukovarsko prigradsko naselje, u kojoj je poginulo 68 hrvatskih branitelja i civila.

Također se na popisu nestalih osoba nalazi još 17 Sotinjana. Obilježavanje ovakvih tužnih obljetnica je najmanje što možemo učiniti za naše poginule i žrtve. Ušli smo u ove teške dane vukovarske tragedije kada se prisjećamo naših heroja, ljudi kojih više nema, a koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj i demokratskoj državi, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vijence podno Spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obitelji stradalih, dok je u Župnoj crkvi sv. Marije pomoćnice kršćana služena sveta misa zadušnica za braniteljske i civilne žrtve.

Između 14. i 20. listopada 1991.godine  srpske vojne postrojbe nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotina veći su broj hrvatskih mještana nasilno odvele iz svojih domova, a potom u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti strašnim zlostavljanjima i ispitivanjima. Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce.

Preostale Hrvate u Sotinu velikosrpski okupatori su držali u pritvoru i radnim logorima, tjerali na prisilni rad i postupno ih ubijali. Posmrtni ostaci djela stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda.