Foto: Grad Vukovar

Vukovar: Postavljena skulptura "Otac i sin"

Skulptura Otac i sin, djelo autora Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile u spomen na ratnog zapovjednika vukovarske gradske četvrti Sajmišta pukovnika Petra Kačića i njegova sina Igora Kačića, najmlađu žrtvu masovne grobnice na Ovčari, postavljena je u Mazda-parku u Vukovaru.

Riječ je još jednoj od mnogobrojnih tragedija grada Vukovara - Petru Kačiću, zapovjedniku obrane gradske četvrti Sajmišta, i Igoru Kačiću, 16-godišnjaku i najmlađoj žrtvi Ovčare koji je stradao zato što je bio Hrvat i zato što mu je otac bio jedan od zapovjednika. Spomenik smo postavili u spomen na njih dvojicu, ali i sve stradale u Domovinskome ratu, a posebno na Sajmištu, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na svečanom otkrivanju spomenika bila je i Irena Kačić, supruga Petra Kačića i Igorova majka, koja je tom prigodom rekla kako spomenik u Mazda-parku svatko može vidjeti i pokloniti se svim očevima i sinovima koji su u Domovinskome ratu zajedno dali život.
Spomenik je lijevan u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Petar Kačić bio je ratni zapovjednik obrane vukovarske gradske četvrti Sajmišta, gdje je i poginuo 2. listopada 1991. Njegov sin Igor ubijen je na Ovčari u dobi od samo 16 godina i najmlađa je žrtva iz masovne grobnice.