ma jos lipsa slika

Dani osječkih branitelja i obljetnica osnutka 106. brigade

U Osijeku je počelo obilježavanje Dana osječkih branitelja i obljetnice osnutka 106. brigade. Početkom srpnja 1991. brigada je branila Ćelije, prvo hrvatsko selo uništeno i spaljeno do temelja tijekom srpske agresije. Svoj najveći doprinos dala je u obrani grada Osijeka, ali i na mnogim drugim bojištima.

Simbol obrane Osijeka postao je mali, crveni fićo kojega je na današnji dan prije 25 godina u osječkoj Vukovarskoj ulici pregazio tenk Jugoslavenske narodne armije. Snimka je obišla svijet, a fićo ušao u legendu. 

I baš kao što je maleno vozilo zapriječilo put moćnom tenku, i branitelji 106. stali su pred agresora. Trebalo je obraniti i Osijek okružen s tri strane. Najveći napad je bio nakon pada Vukovara jer su sve snage bile preusmjerene, koje su bile u Vukovaru, prema Osijeku odnosno prema Đakovu. 

A današnji susret suboraca i prijatelja bila prilika za sjećanje na te najteže dane. Kroz brigadu je prošlo više od 10 tisuća vojnika. Sam podatak da je 174 pripadnika postrojbe poginulo, da je više od 850 ljudi ranjeno dovoljno govori da je bez obzira što je bila pričuvna brigada, bila je uz bok gardijsakim brigadama i uvijek se nalazila na natežim ratištima. 

Dokaz tomu i odličje Red Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo pripadnicima brigade. I odavanje počasti kod spomen-    -obilježja - simbolu otpora malog čovjeka sili i agresiji.