Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Održani Susreti za Rudija

U znak sjećanja na junaka Domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji "Bljesak" u Gornjoj su Stubici 23. put održani Susreti za Rudija. Ove je godine izostao zabavni program, no organiziran je pravi letački spektakl. 

Početkom svibnja prije 25 godina u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata. MiG-om 21 JNA, 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod" - pobudivši tako zanimanje i simpatije svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. U lipnju 2004.. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park „Rudolf Perešin“ u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu - Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem, a i najposjećenijim aeromitingom u Hrvatskoj. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su bili preleti MIG-a.