Foto: MUP

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila svoju jubilarnu 30. godišnjicu

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je danas svoju jubilarnu 30. godišnjicu osnivanja. Obilježavanju,  uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, prisustvovali su zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring te ostali pripadnici Jedinice i članovi obitelji poginulih pripadnika.

Zbog značaja Antiterorističke jedinice Lučko i njihove uloge u miru i slobodi za sve nas i naše buduće generacije, iznimno mi je drago da smo i u ovoj, po svemu drugačijoj i jedinstvenoj godini, pronašli način za obilježavanje njihove velike, jubilarne, tridesete godišnjice osnivanja, istaknuo je ministar Božinović.

Na današnji dan 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana postrojba hrvatske države, njena prva oružana formacija, kroz čije je redove tijekom rata prošlo oko 350 pripadnika. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a 52 ih je ranjeno. Nakon rata umrlo je i stradalo 12 pripadnika Jedinice.

Obilježavanje je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem Jedinice. Vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika.

„Današnja obljetnica osnivanja ATJ Lučko iznimno je važan datum ne samo za hrvatsku policiju, već za cijelu Republiku Hrvatsku jer se radi o postrojbi koja je imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, koja je obavljala možda najzahtjevnije poslove i zadaće u svim operacijama tijekom Domovinskog rata. Stoga mi je izuzetna čast i privilegija što danas mogu nazočiti ovom događaju kao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i da im mogu zahvaliti na svemu što su činili, a čine i danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kad je u pitanju zaštita neovisnosti te mir i sigurnost u Republici Hrvatskoj“, izjavio je ministar Božinović.

Obilježavanje je završio obilaskom novouređenih prostora ATJ Lučko, a ministar Božinović pritom je istaknuo kako u ovu postrojbu kontinuirano treba ulagati. U posljednje tri godine u Antiterorističku jedinicu Lučko uloženo je više od 97 milijuna kuna. „Na nama je da ima stvorimo sve uvjete koji odgovaraju onome što ova postrojba jest i što mora ispuniti kao zadaću, a to je djelovati na najvišoj profesionalnoj razini, što sam siguran da će raditi i ubuduće“, zaključio je ministar Božinović.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk izrazio je svoje zadovoljstvo realiziranim planovima i ulaganjima u Jedinicu: „ S ponosom mogu reći kako smo sada uz rame svim jedinicama u Europi i svijetu, po samom naoružanju, balističkoj zaštiti, voznom parku, streljani, teretani te ostalim uvjetima. Mi smo postrojba koju je uvijek krasilo domoljublje i međusobno povjerenje, jer kroz obuku, mi postajemo bratstvo. Kroz kontinuirana ulaganja možemo reći kako smo uistinu jedna od najelitnijih postrojbi u svijetu“.

Predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring naglasio je kako je izrazito ponosan na činjenicu da je duh iz devedesetih godina i dalje prisutan u Antiterorističkoj jedinici Lučko: „Zadovoljan sam što i danas vidim da se ovdje gradi i radi. Htio bih samo još napomenuti kako je rasla agresija na Hrvatsku, tako je rasla i snaga ove Jedinice. Kad je agresija bila najjača, i ova Jedinica je bila najjača. Sve izazove koje su ispred nas stavili, sve smo ih odradili, a tako se radi i danas.“

Antiteroristička jedinica Lučko ponos je Hrvatske i svih hrvatskih građana, a taj duh pobjednika osjetio se već prvog dana, prije trideset godina, kad su hrabri hrvatski mladići zajedno stali u liniju i sami sebi rekli: „Sve za Hrvatsku“.

Neustrašivo braneći svoju Domovinu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko:

Frano Bokanović
Božo Bionda
Nikola Bionda
Vladimir Milić
Ilija Đukić
Darko Srbić
Nenad Režić
Zdenko Bogdan
Antun Haban
Ivan Pešut
Robert Zadro
Šimun Fofić
Vladimir Stojić
Slavko Puček
Damir Klasnić
Davor Zbiljski
Mladen Jakovljević
Robert Krizmanić
Robert Erdelja

Slika 2020/09/atj%20lucko-%2030%20godina/Q_DSC_3905.jpg

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika 2020/09/atj%20lucko-%2030%20godina/Q_DSC_3905.jpgSlika Slika Slika Slika Slika Slika Slika