Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Međunarodni dan nestalih: Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima

Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima u Domovinskom ratu, istaknuto je na konferenciji u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu te je opet upućen apel svima koji imaju informacije o nestalima - da ih iznesu.

Polazeći od prava svake obitelji na istinu o sudbini svoje nestale djece, roditelja, braće, se sestara, supružnika, bake i djedova a pritom polazeći za osjećajem za moralno i pravedno - za Hrvatsku je ovo uistinu bolan dan, kazao je premijer Andrej Penković prilikom obraćanja na konferenciji održanoj u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Na konferenciji je, uz ostale, sudjelovao i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Plenković je odao duboko poštovanje svim koji nakon ratnih trauma ustrajno i strpljivo očekuju istinu o sudbini najmilijih te im poručio da hrvatska Vlada nikada neće posustati u potrazi za nestalima i učiniti će sve da se dozna njihova sudbina.

Vaše životne sudbine, vaša nada, izvor je, poticaj i trajna obveza hrvatskoj Vladi i svim institucijama na snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i rasvjetljavanje svake pojedinačne sudbine, kazao je. Premijer je naglasio da je Vlada u program rada  pronalazak nestalih odredila kao prioritet. Intenzivno radimo na pronalasku nestalih, unapređujemo model u otkrivanju njihove sudbine i identifikaciju posmrtnih ostataka, prikupili smo saznanja o 242 moguća mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica, proveli terenska istraživanja na 205 mjesta, osnažili sustav za traženje nestalih i pojačali međuresornu suradnju i suradnju s udrugama, rekao je Plenković.

Značajne iskorake napravili smo i na području međunarodne suradnje, koraci naprijed napravljeni su i s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, no nažalost još nema stvarnog napretka u suradnji sa Srbijom, naglasio je.

Hrvatska će nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih sa Srbijom

Plenković je poručio da će Hrvatska nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih sa Srbijom. Cilj je omogućiti pristup vojnim arhivima u Srbiji, prikupiti podatke od osoba koje raspolažu o saznanjima o nestalima i prikrivenim grobnicima, a nalaze se na teritoriju Srbije, bitno je osigurati i dostavu dokumenata i zapisnika o posmrtnim ostacima tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice, kazao je. Preduvjet tome je politička volja koju zadnjih dana čujemo u izjavama srbijanskih dužnosnika i sada očekujemo da ona bude pretočena i u djela, rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio da Hrvatska još traga za 1869 nestalih te pozvao sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalima ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima. Moramo ići naprijed a za to nam je potrebna iskrena pomirdba, a ona se može graditi samo na istini, činjenicama ali i suradnji u pronalasku svih nestalih i na pravdi za sve žrtve u Domovinskom ratu, zaključio je.

I potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner Željko istaknuo je kako nikada ne smijemo prestati tražiti nestale dok se ne sazna sudbina i zadnjeg s popisa. I  on je pozvao sve koji nešto znaju da to kažu.

Alvir: Poziv Srbiji da otvori arhive i okrene se budućnosti

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir pozvala je da se prestane s politizacijom pitanja nestalih osoba. Žalosno i porazno je to pitanje koristiti za političke manipulacije i stranačke obračune, kazala je Alvir i zatražila od svih političkih stranaka i dužnosnika konsenzus oko pitanja nestalih. Državne institucije pozvala je da pojačaju pritisak na Srbiju i EU te da iskoriste pozicije i pomognu obiteljima da pronađu najmilije, a građane koji nešto znaju o sudbini nestalima da se ohrabre i kažu što znaju. Srbiju je pozvala da otvori arhive i okrene se budućnosti. To je jedini put prema pomirenju, naglasila je Alvir.

U ime Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Ivana Marinović kazala je da su obitelji nestalih zakinute gotovo tri desetljeća i da moramo danas više nego ikada pokazati da vjerujemo u institucije naše države i veću spremnost na suradnju Srbije u rješavanje pitanja nestalih.

Veronika Soldo iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja predstavila je rezultate ankete proveden u sklopu projekta Djeca rata - nečujni krik te istaknula da trideset godina nakon rata mnoga djeca rata a danas odrasli ljudi, imaju psihološke i zdravstvene probleme. Imamo pravo zahtijevati istinu, moramo nastaviti tražiti članove naših obitelji, naglasila je Soldo.
Voditeljica nacionalne službe traženja Crvenog križa Vesna Krivošić kazala je da Crveni križ svakodnevno radi na još uvijek otvorenim zahtjevima za traženja jer je još uvijek preveliki broj obitelji koji nemaju nikakve informacije o najmilijima. I ona je uputila apel onima kojim imaju informacije o nestalima da ih podijele.

Konferenciji u povodu Međunarodnog dana nestalih na Zagrebačkom velesajmu nazočili su i potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro, ministar hrvatskih branitelj Tomo Medved, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te zastupnici i državni tajnici.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba počelo je jutros polaganjem vijenaca izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Ministarstva hrvatskih branitelja na Zidu boli i kod spomenika Kenotaf na Mirogoju.