Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Škoro: Problem nestalih osoba može se riješiti ako ima političke volje

Predsjednik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro upozorio je da se u Hrvatskoj traži još 1869 nestalih osoba poručivši da se taj problem može riješiti ako ima političke volje.

"Na Međunarodni dan nestalih osoba moramo valja još jednom svekoliku hrvatsku javnost senzibilizirati i podsjetiti na činjenicu da u Hrvatskoj još uvijek tražimo 1869 osoba nestalih u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, rekao je Škoro novinarima prije Konferencije o nestalim osobama u Domovinskom ratu, u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Istaknuo je da je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe, koji je s njim došao na konferenciju, uspio u potrazi za svojim nestalim bratom koji je "likvidiran kod pada Vukovara, naći njegov grob". No, njihov politički tajnik Mario Radić još uvijek traži svoga oca Radovana koji je zadnju put viđen 18. studenog 1991. Pretpostavlja se, rekao je Škoro, da su ga srbočetničke snage likvidirale kod Veleprometa na taj dan.

Ustvrdio je da je njegova stranka puno puta upozoravala da se malo čini po tom pitanju. Kaže i da je danas "zgodan dan" da premijer Andrej Plenković pita svoga koalicijskog partnera Milorada Pupovca o sudbini dr. Ivana Šretera kao i o sudbini mnogih nestalih ljudi.
Ocijenio je da je ključni problem što mi sve što radimo radimo na jednoj deklarativnoj razini".  "Trebalo bi se uistinu pobrinuti da se depolitizira Državno odvjetništvo RH i njegov rad i da se intenzivira njegov rad. Gdje ima dobre političke volje taj problem se sigurno može riješiti, rekao je Škoro. Dodao je i  "ako ga ne budu riješili oni, riješit će ga Domovinski pokret kada dođu na vlast".

Smatra kako DORH i policija imaju dovoljno stručnih ljudi kojima treba osigurati sredstva i ljudima odriješiti ruke. Drži i kako EU po tom pitanju nema nikakvog interesa i neće vršiti pritisak da se to dogodi.