Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i 25. obljetnice Oluje

Budnicom ulicama grada Knina u ranim jutarnjim satima započelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Svečanom obilježavanju u Kninu nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i ostali ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja general Ante Gotovina, saborski zastupnici, vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i civilnih vlasti, pripadnici Hrvatske vojske te sudionici operacije Oluja.

Kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” najviši državni dužnosnici zajedno s predstavnikom hrvatskih branitelja generalom Gotovinom, položili su zajednički vijenac, nakon čega je vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule hrvatske branitelje.

Okupljeni u ljubavi prema Domovini, nosimo bolna sjećanja i osjećaje poštovanja i zahvalnosti. Uspomene se ne brišu i nitko nema pravo obezvrijediti ljubav i žrtvu hrvatskih branitelja za slobodu naše Hrvatske“, poruka je mons. Bogdana.

U sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 25. obljetnice VRO Oluja, 15 djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, pet pripadnika HV-a i pet pripadnika MUP-a položila su po jednu ružu na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95”.

Predsjednik Milanović u toj prigodi poručio je kako mu posebnu čast predstavlja govoriti upravo 25 godina nakon vojno-redarstvene operacije Oluja te kako je hrvatska država i društvo u cijelosti od tada do danas, doživjela pozitivne promjene. „Vrijeme je da budemo zajedno, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele, da gledamo različitim pogledom, ali razgovaramo. Ovih 25 godina bilo je sjajno putovanje, sretan vam ovaj veliki dan“, poručuje predsjednik Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitavši okupljenima Dan pobjede podsjetio se veličanstvenog trenutka podizanja hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi istaknuvši kako je upravo Domovinski rat temelj samostalne i suverene hrvatske države. „Iako brojni danas nisu s nama u Kninu zbog epidemiološke situacije u kojoj smo se našli, vjerujem da smo svi srcima upravo na ovome mjestu, da slavimo ovu obljetnicu s velikim poštovanjem“, rekao je Jandroković.

U svome obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković ističe kako današnji dan u svakome budi osjećaj ponosa jer se tih dana, zajedničkim naporima svih ljudi došlo do slobodne Hrvatske. "Poštovanje drugoga postaje samopoštovanje. Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, riječi su to Franje Tuđmana koje treba imati na umu u pogledu na budućnost“, poručuje Plenković.

General Ante Gotovina čestitavši svima veliku pobjedu Hrvatske vojske istaknuo je kako smo kroz naučene lekcije iz povijesti postali jači i bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati i raditi za bolje sutra.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svim predstavnicima Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja i svima ostalima koji su bili uključeni u organizaciju i koji su pomogli da se u ovakvim otežanim okolnostima organizira jedan dostojanstven događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iz Knina je uputio čestitku svim hrvatskim braniteljima te posebnu poruku ohrabrenja uputio članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. „Danas su naše misli i molitve sa njima“ istaknuo je te između ostalog rekao da je današnja obljetnica provedena dostojanstveno i na najbolji mogući način.

Već tradicionalno, na kninskoj tvrđavi uz podsjećanje na operaciju Oluja, pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241. Zvonjava crkvenih zvona simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha kninske tvrđave, kao i prije 25 godina, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljeno je dvadeset i pet počasnih plotuna, a svečanost je nastavljena letačkim programom u kojem su kninskim nebom preletjela dva borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a svojim nastupom svečanost je uveličala i akro grupa Krila Oluje.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.