Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Kotar šumi obilježena 25. godišnjica pogiblje brigadira Stjepana Grgca

U Kotar šumi obilježena je 25. godišnjica pogibije brigadira Stjepana Grgca, zapovijednika Sisačke 57. brigade. Poginuo je 4. kolovoza 1995. predvodeći svoju brigadu u oslobađanju Petrinje u sklopu vojno-redarstvene operacije Oluja. 

Tog je dana u bitkama na području Sisačko-moslavačke županije život izgubilo nekoliko istinskih heroja Domovinskog rata. U Kotar šumi i Mošćenici poginulo je nekoliko pripadnika 57. Brigade i 2. Gardijske brigade Gromova. Među njima je i Grgac.

2. bojna Gromova koja se našla u žestokoj neprijateljskoj vatri odmah prvi dan operacije Oluja, trebala je pomoć i Stjepan je otišao pomoći. Prilikom proboja naletio je na bunker u kojem su se nalazili pripadnici neprijateljske postrojbe te je ubijen. 21-godišnji Ozren Jalžečić iz Ivanić Grada pokušao je izvući zapovjednika pred neprijateljskim rafalom, no i on je izgubio život. Suborci i kolege Stjepana Grgaca-Grgu opisuju kao iznimno hrabru i odanu osobu, kao istinskog prijatelja koji je činio sve da zaštiti svoje kolege u iznimno opasnim i teškim vremenima. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadira, a iza sebe je ostavio suprugu te sina i kćer.

Jedini je to zapovjednik brigade poginuo u Domovinskom ratu, a time i najviši vojni dužnosnik koji je poginuo u operaciji.