vidusevac

"Moramo reći tko je bio žrtva, a tko agresor"

U Glini je obilježena 25. obljetnica oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o suverenosti i samostalnosti, u zoru 26. lipnja 1991. pobunjeni glinski Srbi, uz pomoć Jugoslavenske narodne armije, napali su policijsku postaju i hrvatske policajce.  

Četverosatne borbe, u kojoj je poginuo 21-godišnji Tomislav Rom, dobro se sjećaju preživjeli glinski policajci. U napadu su ranjena šestorica policajaca. 16 ih je zarobljeno i odvedeno u kninski zatvor.

Hrvatska ne smije odustati od širenja istine o Domovinskom ratu, a branitelji su ti koji je moraju ispričati, kažu oni koji su prošli mučenja u srpskim logorima Ivan Šantek i Josip Janković.

Moramo reći tko je bio žrtva, a tko agresor - ne na način da širimo mržnju nego da jednostavno kažemo istinu što se događalo tih ranih 90-ih godina. Da naša djeca i naši unuci znaju kako se stvarala i branila Hrvatska država i koja je cijena hrvatske slobode, kaže Marko Rašić, načelnik PU sisačko-moslavačke.

Glina je u Domovinskom ratu platila visoku cijenu, poginulo je ili ubijeno više od 400 ljudi a većina hrvatskih sela u okolici spaljena je do temelja. Jedan od odgovornih za zločine počinjene na glinskom području - Dragan Vasiljković prošle je godine izručen Hrvatskoj te u splitskom zatvoru čeka početak suđenja.