Foto: Dubrovnik.hr

U Trstenom obilježeno sjećanje na žrtvu Imoćana

Trideset i šest sinova Imotske krajine dalo je svoj život na dubrovačkom području. Tom prigodom je još jednu godinu zaredom obilježena 23. obljetnica podizanja spomen obilježja u Trstenom i i 28. obljetnica deblokade Golubovog kamena.

U Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog, stradalima na dubrovačkom području, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, gradski vijećnik Blaž Pezo i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo zapalili su svijeću i položili vijenac.

Okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih na tradicionalnoj komemoraciji obratio se gradonačelnik Mato Franković te izrazio vječnu zahvalnost za njihovu žrtvu. "Dali su najvrijednije, svoj život, i zato će Grad Dubrovnik vječno biti zahvalan svima onima koji su došli ovdje i branili ovaj pedalj hrvatskog tla. Sudjelujući u obrani Domovine ostvarili su stoljetnu čežnju hrvatskog naroda o slobodnoj  i neovisnoj zemlji'', rekao je gradonačelnik Franković.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak ih je ranjeno. Riječ je o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Njihova imena uklesana su na spomeniku u Trstenom.