Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu

U Slavonskom Brodu održan je 18. susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu. U molitvi su se okupili roditelji iz cijele Hrvatske, a zajedno s predstavnicima udruga i ostalim izaslanstvima položili su vijence kod spomenika Prekinuto djetinjstvo. U Domovinskom ratu ubijeno je 402 djevojčica i dječaka, najviše u Slavonskom Brodu. Njihovi tada mladi roditelji danas u zrelim godinama, od kojih neki ulaze i u treću životnu dob još čekaju novi zakon o civilnim stradalnicima.

Na komemoraciji nije bio prisutan ni jedan visoki predstavnik državnih ili lokalnih vlasti - svi su na komemoraciju u Slavonski Brod poslali svoje izaslanike. Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Juliana Rosandić na skupu je podsjetila na 25 godina neuspjele borbe za donošenje zakona kojim bi se pravednije riješio status civilnih stradalnika.

Rosadnić: U Slavonskom Brodu ubijeno je 200 ljudi, nikom nije stalo 

"Ne mogu prihvatit činjenicu da se to nije moglo napraviti. Uvijek netko ima prioritet, uvijek imaju razloga da to ne dovedu do kraja", rekla je i dodala kako je radna skupina uskladila pitanja obiteljskih invalidnina, ranjene djece i djelomično prava civilnih invalida žrtvi Domovinskog rata. "Zakon koji smo, kao dio radne skupine, pripremili bio je spreman za javnu raspravu. Onda su došli izbori. To nam se dogodilo i s prošlom Vladom i sada. Ma nije se to dogodilo, to je izrežirano.", ustvrdila je Rosandić ogorčena i time što za stradavanje civila u granatiranjima civilnih ciljeva u Slavonskom Brodu još nitko nije osuđen.

Podsjetila je da je proces pokrenut i da su članovi obitelji civilnih žrtava u Slavonskom Brodu bili pozivani da svjedoče stradavanja, ali da još nema ishoda tog procesa. "Ubili su cijeli Slavonski Brod. Cijeli grad su srušili. Ubili su 200 ljudi u Slavonskom Brodu. I da nikome nije stalo, ja to ne mogu shvatiti, kao čovjek. Političari se međusobno tužakaju za uvredu časti, za uvredu poštenja. Dosuđuje im se naknada. Nas se nitko ne sjeti, nitko se ne sjeti ratne štete. Nikom nije stalo", istaknula je Juliana Rosandić, majka koja je u Domovinskom ratu izgubila dijete.