Mladi moraju znati da nam država nije darovana, već izborena

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra, povjesničar Ante Nazor gostujući u Studiju 4 govorio je o promjeni datuma proslave Dana državnosti. Naglasio je važnost 30. svibnja u kontinuitetu hrvatske državnosti, početku jednog demokratskog procesa i procesa stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Uz taj dan vezane su snažne emocije, naglasio je.

25. lipnja 1991. ima svoju težinu, jer je toga dana donesena odluka o neovisnosti. Prema njegovom mišljenju, najprimjereniji datum Dana hrvatske državnosti bio bi 7. lipnja 879., kada je datirano pismo pape Ivana VIII. hrvatskom vladaru ‘dragom sinu Branimiru’.  U njemu je papa blagoslovio hrvatskog vladara, njegov narod i cijelu njegovu zemlju, ono se može smatrati prvim ‘međunarodnim priznanjem’ Hrvatske. Odabirom toga datuma upozorilo bi se na tisućgodišnje postojanje nekog oblika hrvatske državnosti, sačuvanog postojanjem institucija Sabora i bana, i naglasila činjenica da Hrvati u 20. stoljeću nisu stvorili, nego obnovili svoju državu.

Kada slavimo datume kao što je 30. svibnja trebamo se sjetiti tog emotivnog naboja, tog zajedništva koje je bilo presudno. Usprkos svijetu, usprkos snažnom neprijatelju koji nas je napao, izborili smo svoju državu uz velike žrtve i to se ne smije nikada zaboraviti. To mladi koji dolaze na političku scenu moraju znati, moraju znati da im  državu nitko nije darovao, ona je izborena, naša generacija imala je tu sreću da je živjela u času kada je ostvaren san generacija naših djedova, očeva…, istaknuo je Nazor.