Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dan državnosti: Svečanost na Trgu svetog Marka

Svečanom ceremonijom Velike smjene straže, te prigodnim glazbenim programom na Trgu svetog Marka obilježen je Dan državnosti koji se ove godine ponovno slavi 30. svibnja, u nazočnosti državnih dužnosnika, premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića. Na toj svečanosti nije bio predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Ceremoniju velike smjene straže izveli su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH koji su, umjesto u povijesnem bili obučeni u odore u bojama radova Hrvatske vojske. Prigodan program u živopisnim odorama izvela je i Kravat pukovnija koja promovira Hrvatsku kao zemlju kravate, a Zagreb kao grad kravate.

Političke uzvanike, među kojima nije bilo predsjednika Milanovića, te građane, u svečanost na Trgu svetog Marka u podne su uveli preleti dvaju MIG-ova iznad Zagreba i 30 plotuna ispaljenih sa Medvedgrada koji su se mogli pratiti na video-zidu postavljenom na Trgu. Video-porukom, okupljenima i građanima diljem Hrvatske Dan državnosti čestitali su pripadnici HV-a.

Hrvatsku himnu Lijepa naša na svečanosti je otpjevala Radojka Šverko, a u glazbenom dijelu sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj otpjevavši Kroacijo iz duše Te ljubim te Živila Hrvatska (Glasna jasna). Minutom šutnje nazočni su odali počast svima koji su živote ugradili u samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Na svečanosti na povijesnom zagrebačkom trgu, koji omeđuju zgrade Vlade i Sabora te crkva svetog Marka, bili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Plenković: Hvala svima koji su dali život za Hrvatsku u kakvoj danas živimo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako mu je drago što je današnji dan obilježen na dostojanstven način kako i priliči evociranju uspomena na 30. svibanj 1990. godine. "Tada je ovdje konstituiran prvi višestranački demokratski sabor i taj dan bio je prekretnički za sve daljnje važne datume. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske i demokraciju, za Hrvatsku u kakvoj danas živimo", rekao je Plenković. "Svjesni smo da je među hrvatskim građanima, hrvatskom društvu potrebno zajedništvo živjeli oni u domovini ili diljem svijeta", poručuje Plenković.