Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Državni dužnosnici položili zajednički vijenac na Oltar domovine

Hrvatska slavi Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Na Oltaru domovine na Medvedgradu predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i, kao izaslanica predsjednice RH, predstojnica njezina Ureda Anamarija Kirinić položili su u povodu Dana državnosti zajednički vijenac. 

Nakon toga uputili su se na Mirogoj, gdje su zapalili svijeće i položili zajedničke vijence ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" te u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Vijenac je položio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vijence kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju u ime državnog vrha položili su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, potpredsjednik Sabora Ante Sanader i izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović

Vijence su polagali i izaslanici HDZ-a. 

Okupili smo se da zahvalimo Bogu za državnost, za slobodu koju su nam - po žrtvi prolivene krvi branitelja i unatoč progonima i rušenjjima te tegobnom putu demokratskog dozrijevanja - darovane živjeti posljednjih četvrt stoljeća, istaknuo je kardinal Bozanić. 

Diljem Hrvatske već je jučer počelo obilježavanje Dana državnosti. 

U Splitu su položeni vijenci kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Lovrinac i na Groblju branitelja iz Domovinskog rata. U Osijeku su vijence za poginule u Domovinskom ratu položili predstavnici grada, županije i braniteljskih udruga. Počast poginulim braniteljima odana je i na Vjetrenom mlinu u Stupi u Dubrovačkom primorju te kod spomen-križa na Boninovu. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL