Foto: MORH / T. Brandt

Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, na Mirogoju su položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika Glas hrvatske žrtve Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

 

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijence za poginule branitelje: Treba nam zajedništvo


Vijence za poginule hrvatske branitelje položilo je i izaslanstvo HDZ-a poručivši da zajedništvo koje je bilo tada, kao najveća snaga, treba biti i sada.

"Budimo ponosni na to vrijeme. Imajmo snage i mudrosti nositi se s novim izazovima. Imajmo optimizma i hrabro kročimo u budućnost svjesni svega onog što smo učinili kako narod. Zajedništvo je bilo tada, a potrebno je i danas i to je naša najveća snaga", poručio je ministar branitelja Tomo Medved ispred nogometnog stadiona HNK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Medved je kazao da je sretan jer je koračao s ljudima koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske koju danas imamo. Istaknuo je da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđmana bio svjestan da se bez vojske Hrvatska neće moći obraniti. Poručio je da čin prvog postrojavanja oružanih snaga ZNG treba uvijek biti prisutan u mislima, da ohrabruje i vodi u iznalaženju pravih odluka i rješenja novih izazova koji su stavljeni pred Hrvatsku.

"Slobodu koju danas imamo skupo smo platili i zato prenesimo to na mlade generacije - da su se jednom dragovoljci javili, ponosno obukli odore i otišli na bojišta", kazao je ministar dodavši da je ova Vlada vratila 30. svibanj koji se za dva dana obilježava kao Dan državnosti. "Vjerujem da ćemo iduće godine obilježiti 30. godišnjicu prvog postrojavanja ZNG na način kako i dolikuje. Vjerujem, uz vladu HDZ-a", dodao je.

Marijo Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman je napomenuo kako su na stadionu u Kranjčevićevoj prvi pripadnici oružanih snaga položili prisegu, a izvršavajući je i položili živote na oltar domovine.
 

Josip Regovic/PIXSELL