Promaknuća, pohvale i nagrade u povodu Dana OS

Na današnji dan prije 29 godina, na stadionu u Kranjčevićevoj, prvi se put postrojio Zbor narodne garde. U predvečerje Domovinskog rata taj dan ostat će zapisan u povijesti kao dan kada je Hrvatska dobila svoju vojsku...
 

Tim povodom u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman uručeni su izvodi o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane i HV-a. Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj čestitao je svim pripadnicima OS njihov dan, prisjetivši se povijesnog postrojavanja 28. svibnja 1991  i prve smotre Zbora narodne garde na stadionu NK Zagrebu u Kranjčevićevoj te svih koji su dali doprinos stvaranju Oružanih snaga i obrani domovine, posebice  poginulih, nestalih i preminulih.

Hrvatska vojska nastala je i razvijala se u Domovinskom ratu pokazujući da je spremna obraniti i osloboditi hrvatska okupirana područja  i nakon rata se nastavila razvijati i mijenjati u skladu sa sigurnosnim procjenama i potrebama društva, istaknuo je Hranj.

Hrvatska je danas članica NATO-a i EU čemu je i HV dao doprinos u ostvarenju tih strateških ciljeva. Izrastao je u profesionalnu i respektabilnu vojnu silu koja svakim danom pokazuje i dokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti za puni doprinos miru i stabilnosti u svijetu zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim institucijama, naglasio je.
Dodao je da su sposobnost i spremnost HV-a pokazali nedavno kada su se stavili na raspolaganje u teškim trenucima pandemije i potresa.

Prioriteti razvoja HV-a u idućem razdoblju  temeljit ćemo na nabavi i uvođenju u operativnu upotrebu nove opreme i daljnjoj modernizaciji HV-a, najavio je Hranj. Napomenuo je kako pod time misli nastavak projekata helikopteri, avioni, borbena vozila pješaštva, bezposadni sustavi, komunikacijska i druga sredstva, a sve u svrhu jačanja HV-a.

U svemu tome najvažniji su ljudi, istaknuo je Hranj poručivši kako HV ima kvalitetne i sposobne ljude koji su njegova najveća vrijednost te da stoga i dalje moramo ulagati u njihovo obrazovanje, obučavanje i vještine, jer želimo vrhunski osposobljene vojnike koji će se suočavati s novim izazovima u budućnosti i u najtežim uvjetima biti sposobni za obranu domovine. 

Težit ćemo da pripadnici HV-a svojim djelovanjem i ponašanjem budu najbolji primjer svima u Hrvatskoj, naglasio je Hranj. Najavio je da će HV svoje zadaće izvršavati u skladu s Ustavom i zakonima koji propisuju njezino djelovanje razumijevajući da je dio hrvatskog društva i da će s njime uvijek dijeliti zajedničku sudbinu.

Najuspješnjima u Hrvatskoj vojsci čestitao je i poručio da su primjer kako se služi domovini u doba mira dodavši kako su dodijeljena priznanja poticaj i njihovim kolegama u budućem radu. 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović kratko je rekao kako neće biti političkih govora, jer se u predizbornoj kampanji lako kaže kriva riječ. Nazočnim pripadnicima OS-a rekao je kako će im na nekoj idućoj promociji vjerojatno čestitati neki novi predsjednik ili predsjednica što je otvorilo pitanje hoće li se kandidirati na idućim predsjedničkm izborima. 
Na novinarski upit da pojasni svoju izjavu Milanović je rekao kako je svoj politički život proveo s jednim malim spakiranim koferom, od prvoga dana. "Nikada ne znate kada ćete ga uzeti ispod stola", dodao je.

Na ponovljeni upit znači li to da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat, Milanović je kratko rekao - pustite to. "Nisam htio govoriti o politici pred vojskom, naročito u predizborno doba, zato i nisam htio da govori itko osim načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga", rekao je Milanović novinarima nakon svečanosti.