Foto: MORH

Obilježena 25. obljetnica pogibije Rudolfa Perešin

Povodom 25. obljetnice pogibije vojnog pilota HRZ-a Rudolfa Perešina poginulog tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak, na njegovom grobu na gradskom groblju Mirogoj izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva položilo je vijenac i zapalilo svijeće.

Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvodio je zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, a molitvu je vodio kapelan 91. krila  Danijel Čolo.

Hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. te je 15. rujna 1997. pokopan na Gradskom groblju Mirogoj. Stožerni brigadir Perešin ostao je zauvijek zapamćen u  Hrvatskom narodu kada je  u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku  25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21  i pri tom je  izgovorio čuvene riječi: Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate.  Odmah nakon toga, kao borbeni pilot, pristupio je postrojbama  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zb Pleso HRZ i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za Iznimni pothvat i Bljesak.

Avion MiG-21 oznake 26 112  kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga svakodnevno razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.