Dan državnosti Hrvatski sabor obilježio svečanom sjednicom

Dan državnosti Hrvatski sabor obilježava svečanom sjednicom koja je počela u 12 sati. Na sjednici će se uzvanicima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

Sjednica je počela minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. 

Tehnički premijer Tihomir Orešković pozdravio je nazočne. Na današnji dan 1991. Sabor je donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Samostalnost se morala, nažalost, izboriti i potvrditi u Domovinskom ratu. U ratu je život dalo 15.000 branitelja i civila. Nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu. Pod vodstvom Franje Tuđmana Hrvatska je uspjela obraniti i sloboditi okupirana područja,rekao je Orešković.  

Svijet je upoznao i zavolio Hrvatsku. Svi se osjećaju dobro u Hrvatskoj. Uključili smo se u svjetske tokove u ekonomiji, kulturi i sportu. Posebno u sportu svi govore o jednoj maloj, ali hrabroj državi, naglasio je premijer.  

Dodao je kako Hrvatska ima veliki potencijal. Danas imamo svoju državu, ali moramo bolje izgraditi njezine insitucije. Maštoviti smo i uporni, jači smo samo kad smo zajedno i zajedničke ciljeve stavimo iznad osobnih. Danas moramo biti složni oko toga da građanima osiguramo bolji život. Moramo biti ponosni na ono što smo postigli u ovih 25 godina. Mi koji smo naslijedili ovu divnu državu moramo biti dostojni žrtve koja je dana za nju, istaknuo je premijer Orešković u govoru.

Predsjednik Sabora Željko Reiner u svom je govoru istaknuo kako je Hrvatska, nakon što je pokrenula postupak za međunarodno priznanje, zakoračila na put pun neizvjesnosti i rizika. Naše jedino oružje koje smo tada imali je odlučnost i spremnnost da očuvamo i obranimo tek rođenu državu. U agresiji srbočetničke agresije pokazalo se da je to bilo naše najjače oružje. Samostalna, neovisna hrvatska država obranjena je žrtvom naših građana. Iako je  većina građana bili Hrvati, nju su branili i mnogi Srbi i drugi. Cijena koju smo platili za život u miru bila je vrlo visoka, rekao je Reiner. 

Istaknuo je kako naša najveća briga mora biti kako ubrzati gospodarski rast kako bi građani bolje živjeli. Pozvao je da svi preuzmu svoj dio odgovornosti kako bi se što prije popravilo, kako je rekao, ovo neodrživo stanje. Čvrsto vjerujem da ova zemlja ima budućnost i pozivam sve da ju učinimo boljom i sretnijom. Sanjali smo drugačiju Hrvatsku. Od tih snova nemamo nećemo odustati. Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti. čuvao vas sve dragi Bog i čuvao nam jedinu i vječnu Republiku Hrvatsku, rekao je Reiner. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru kako se narodno jedinstvo u prvim godinama stvaranja Hrvatske pokazalo kao ključ našeg uspjeha. U ratu smo pobijedili ljubavlju, a ne mržnjom, oprostili smo i pozvali na povratak, osigurali ustavna prava manjinama, podsjetila je predsjednica. Izrazila je zahvalnost svima koji su podnijeli žrtve za samostalnost i neovisnost Hrvatske. 

U budućem razdoblju je bitno osloboditi se ideoloških prijepora oko pitanja vezanih uz Drugi svjetski rat.Ne treba o tome šutjeti. Svim žrtvama treba odati poštovanje, rekla je. Predsjednica je naglasila kako su gospodarsko i demografsko stanje najveći problemi i najveća zadaća. To su područja koja moraju biti lišena ideoloških prijepora.

Kao nevelik narod ne možemo si dopustiti nebrigu prema Hrvatima u svijetu. U tome je važna uloga naše diplomacije, koja mora biti puno aktivnija. Naš međunarodni položaj i izazovi globalne i regionalne sigurnosti stavljaju nas pred nove izazove. Stoga nam treba dodatan i pojačan napor.

Temeljna potreba je vođenje temeljne jedinstvene politike. Treba ustrajno promicati zajedništvo svih bitnih čimbenika za postizanje općeg dobra, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Imamo dobre ljude i lijepu zemlju. Dali smo Europi i svijetu brojne velikane. Našoj domovini ne treba ništa do nas samih. Bit ćemo uspješni onoliko koliko vjerujemo u sebe i koliko se dobro organiziramo. Neka nam vječno živi naša voljena Hrvatska, završila je govor predsjednica.