Foto: Stjepan Filipović/HRT

Tribina "Pravo obitelji na istinu- pravo nestalih na identitet"

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar održana je tribina o nestalim osobama naslovljena "Pravo obitelji na istinu - pravo nestalih na identitet".

O pitanju nestalih govorili su predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i MUP-a. 
U ovom se trenutku na tri mikrolokacije provodi terensko istraživanje na temelju prikupljenih međuresornih saznanja. U mandatu ove Vlade na području cijele Hrvatske pronađeno je 109 posmrtnih ostataka, identificirano 173, a u 2019. ekshumiran je i identificiran 71 posmrtni ostatak, rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Jelena Baketa
iz Lovasa majka je trojice sinova. Jedan je preživio, jedan poginuo dok za trećega još uvijek nema saznanja. "Od pet autobusa koji su ranjene i bolesne vozili na Ovčaru je nestao, a u tom je autobusu bio moj sin. Poruka je bilo svakakvih s druge strane, ali do istine nisam došla. Znaju oni, samo neće reći. Na tribine o nestalim osobama redovito dolazim jer mi je nekako lakše kad odem. Mislim da ću nešto saznati", rekla je Jelena Baketa.

"Još se 1871 osoba vodi kao nestala, a s područja Vukovarsko - srijemske županije 526. Trebaju krivce procesuirati i trebaju otkriti mjesta na kojima su grobišta jer ovi koji se sada pronalaze su svi premiještani", naglasila je predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko. Uime udruge Patko je izrazila nadu da će dobro surađivati s predsjednikom Zoranom Milanovićem.
 

Penava: Pridobiti Srbiju na dostavljanje točnih podataka o nestalima


Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava naglasio je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti. "To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo", poručio je Penava.

 Ako je pitanje nestalih postavljeno kao prioritet, istaknuo je, onda se prema toj problematici tako treba i odnositi te pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, "dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima".

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih "Hrvatska majka" iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima.

Foto: Stjepan Filipović/HRT
Foto: Stjepan Filipović/HRT
Foto: Stjepan Filipović/HRT