Predstavljena knjiga "Vukovarski deveti krug"

Legendarni ratni roman Miljenka Miljkovića doživio je drugo izdanje. U hotelu "International" u Zagrebu, pred blizu dvije stotine uzvanika roman je nakon punih dvadeset godina ponovno predstavljen javnosti, a svojedobno je bio proglašen najboljim ratnim štivom.

O knjizi su uz pisca govorili i njegova supruga, te sin, a predstavljači i moderatori su bili ratni drugovi i prijatelji Srećko Karić i Vilim Karlović. 

Autor Miljenko Miljković, kao vrlo školovan i obrazovan čovjek s tri završena fakulteta, srpsku agresiju i napad na Vukovar 1991. godine dočekao je u službi visokog policijskog časnika. U obrani Vukovara, osim njega, sudjeluju njegova supruga Marija i njihov sin Dario. Autor pripovijeda priču u trećem licu, a njezin se glavni junak zove Luka, i on prolazi sve ono za što znamo da je i Miljković u jednom trenutku prošao. Knjiga vrlo detaljno, slikovito i vjerno opisuje događaje i ljudske sudbine prije i za vrijeme pada grada u neprijateljske ruke.

Osobito potresne stranice ove autobiografije posvećene su posljednjim danima Vukovara, kada se na komadiće nisu raspadale samo kuće nego i ljudske duše, ljudski karakteri, a od čovjeka do kostura bio je tako malen korak. Na posebno iskren, emotivan i uzbudljiv način autor pripovijeda o svom putu i putu svoje obitelji kroz agoniju preživljavanja kalvarije zarobljenoga grada heroja – Vukovara.

Svako od njih troje proživljava svoju osobnu borbu kako bi preživjeli i sačuvali obitelj na okupu, a što s padom Vukovara na najopipljiviji način biva ugroženo. Obitelj se razdvaja, a autor odlazi u zarobljeništvo srpskog logora u Sremskoj Mitrovici. U Srbiji je zatočen devet mjeseci prolazeći najgore torture i poniženja sve do razmjene 14. kolovoza 1992. godine. Knjiga opisuje stradanje i patnju, ali i snagu, hrabrost te ljubav prema domovini.

Miljkovićeva knjiga je i roman i dramski tekst pun vjere, ljubavi i nade u konačnu pobjedu. Riječ je o idealnom štivu za svakog čovjeka otvorena srca i duha za istinu i ljubav.