Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sabor odao počast prvome hrvatskom predsjedniku

Hrvatski sabor minutom šutnje odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je umro na današnji dan prije 20 godina. 

Državni vrh odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju hrvatske države na zagrebačkom Mirogoju, rekao je zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvavši ih da minutom šutnje odaju počast dr. Tuđmanu.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Vlade i Sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković položili su  vijenac na grob dr. Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Tuđman je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda

Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je s izaslanstvom državnog vrha položio vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika na zagrebačkom Mirogoju u povodu 20. obljetnice njegove smrti. Plenković je novinarima izjavio kako su se na Tuđmanovom grobu okupili kao državni vrh, ali i kao brojni poštovatelji njegova djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Poštovanje odaju, dodao je, i Tuđmanovom vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu. "Dr. Tuđman je kao državnik, kao disident, kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, a prije svega kao pobjednik ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske", zaključio je Plenković.