25. obljetnica Krpeljia i 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju svečano je obilježena 25. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata - ratnog imena Krpelj te 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade. Kroz obje postrojbe prošlo je oko 800 branitelja, a bile su na ratištima od Vukovara do Dubrovnika.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, polaganjem vijenaca, počast poginulim pripadnicima te dvije proslavljene postrojbe odali su u ime predsjednice Republike njezin savjetnik za branitelje Ante Deur te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora izaslanik Stevo Culej te tehnički ministar branitelja Tomo Medved.

Uz njih počast su odali i predstavnici ratnih jedinica Specijalne policije, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih. Ovdje odajemo počast, priznanje i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, prvoj organiziranoj obrani ovoga dijela Hrvatske, rekao je Medved istaknuvši da počast pripada poginulima no zahvalnost i preživjelim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Udruge Specijalne policije i ratni dozapovjednik Krpelja Stevo Culej u izjavi medijima istaknuo je da je kroz postrojbu prošlo oko 500 pripadnika, a u borbama su poginula 22 pripadnika Krpelja. Ta je postrojba specijalne policije sudjelovala na vinkovačko-vukovarskoj bojišnici, u akciji Maslenica, u  borbama u Dubrovačkom zaleđu, Bljesku, Oluji i na drugim bojišnicama.

Predsjednik Udruge 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade Pero Perić prisjetio se da se na prvom postrojavanju postrojbe postrojilo 165 boraca, a da je u agresiji na Vukovar kroz bojnu prošlo 306 boraca od kojih je do okupacije Vukovara njih 87 poginulo dok su ostali ili ranjavani ili prošli torture srbijanskih logora.

U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica za poginule i nestale pripadnike te dvije postrojbe. Na središnjem vukovarskom trgu dr. Franje Tuđmana održana je svečanost postrojavanja pripadnika Krpelja, PU vukovarsko-srijemska održala je na trgu povodom 25. obljetnice Krpelja i izložbu policijske tehničke opreme dok je u Hrvatskom domu u Vukovaru održana svečana akademija na kojoj su se evocirale uspomene na ratna zbivanja i poginule suborce.

U izložbenom prostoru Hrvatskog doma su pripadnici 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade priredili izložbu fotografiju poginulih suboraca, a potom su i oni u Hrvatskom domu prigodnim programom obilježili 25. obljetnicu osnutka.