Održan skup sjećanja na okupaciju Laslova

Povodom 28. godišnjice okupacije sela Laslovo 24. studenoga održan je komemorativni skup sjećanja u laslovačkom Parku hrvatskih branitelja. Laslovo, selo nadomak Osijeka, u Domovinskom ratu, udruženi u želji za slobodom Republike Hrvatske, zajednički su branili Mađari i Hrvati te pripadnici ostalih osam etničkih skupina koji su prije Domovinskog rata živjeli u Laslovu.

Na prvoj crti nepokorenog grada Osijeka hrabro su se neprijatelju odupirali 152 dana. Kada je neprijatelj svoje surovo lice iskazao tragedijom u Vukovaru, svjesni nemogućnosti obrane, mještani Laslova odlučili su se za proboj prema Osijeku. Nekolicina starijeg stanovništva koja nije htjela napustiti svoja ognjišta, nakon ulaska arkanovaca u selo je pogubljena.

Komemorativnom skupu sjećanja nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, hrvatske branitelje, zapovjednika obrane Laslova, saborskog zastupnika iz reda mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovića, predstavnike Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, izaslanstvo Osječko-baranjske županije, načelnicu općine Ernestinovo, mještane Laslova te okupljene u čast žrtvi ovoga sela.

Ministar Medved u svom obraćanju osvrnuo se na najteže razdoblje povijesti Laslova i naglasio snagu mještana: „Čak 152 dana žestokih borbi i odluka kako se neće predati, probiti se iz okruženja i spasiti svoje ranjene, proživjeti tugu u progonstvu te odlučnost koja je uslijedila nakon toga o povratku u Laslovo i stvaranju novog života, to je ono što krasi Laslovo i vas dragi mještani i stoga sam neizmjerno ponosan na vas“.

Podsjetio je kako je još uvijek nepoznata sudbina 15 mještana Laslova te izrazio uvjerenje kako ćemo aktivnostima koje provodi Vlada RH u budućnosti imati bolje rezultate. „Naša najveća rana i prioritet svih prioriteta je pronalazak naših nestalih osoba, samo ovdje u Laslovu 15 je nestalih mještana. Stoga smo u ovoj godini, po prvi puta, donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, upravo s ciljem kako bismo intenzivirali rad svih tijela koja sudjeluju u procesu pronalaska nestalih i kako bismo pronašli svih 1872 nestale osobe. Vjerujem da će upravo aktivnosti koje usmjeravamo u tom cilju imati, ovim Zakonom, još bolje rezultate.“

Zajedništvom dva naroda uspjeli smo proživjeti i ratne strahove i obnovu

Ministar je naglasio pozitivan primjer suživota dva naroda koji su skupa prošli najteže trenutke u ovom selu: „U zajedništvu i prijateljstvu dva naroda, mađarskog i hrvatskog, prošli smo ratne strahote, ali i obnovu. Iskazujem danas zahvalnost vama koji zajednički organizirate komemoraciju kako se žrtva Laslova ne bi zaboravila. Tako ovakva mjesta ostaju u kolektivnom sjećanju našega naroda.“

„Prenošenje istine na naše mlade je prioritet i obveza, kako se tragedije nikada više ne bi ponovile. Tužni smo, ali ujedno i ponosni na ono što smo izgradili. Neka nam patnja hrvatskog naroda bude vodilja u izazovima s kojima se suočavamo i nastavimo zbog te žrtve izgrađivati Laslovo, izgrađivati Hrvatsku“, zaključio je ministar. Kod spomen-obilježja žrtvama članovi obitelji poginulih i nestalih, hrvatski branitelji, izaslanstva i mještani, položili su vijence i zapalili svijeće kao simbol zahvale i sjećanja koje neće izblijediti.