25. obljetnica 2. pješačke bojne „Banijska oluja“

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima na Kontrobi te molitvom za sve poginule Gromove i hrvatske branitelje Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, podružnice Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije u Sisku je obilježila 25. obljetnicu ustrojstva 2. pješačke bojne „Banijska oluja“ i 3. pješačke bojne „Banska legija“.

Svečanost kojoj je nazočio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, mnogobrojne obitelji poginulih Gromova, predstavnici 2. mb Gromovi GMTBR iz Petrinje, predstavnici PP Sisak, predstavnici braniteljskih udruga, prvi ratni zapovjednik 2. pješačke bojne general pukovnik Drago Matanović, nastavljena je u restoranu Stari grad u Sisku.

Prigodnim pozdravnim  obraćanjem obratio se predsjednik Podružnice Sisačko-moslavačke županije umirovljeni satnik Nenad Bužanić, u ime predsjednika URV 2. gardijske brigade Gromovi obratio se izaslanik predsjednika umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić, župan Sisaćko-moslavačke županije Ivo Žinić te ratni zapovjednik 2. pješačke bojne i 2. gardijske brigade Gromovi general pukovnik Drago Matanović.

Župan je između ostalog pohvalio suradnju s braniteljskim udrugama, evocirao je uspomene iz ratnih dana kad je surađivao s 2. gardijskom brigadom Gromovi. Kazao je da županija financijski pomaže braniteljskim udrugama  i daje potporu njihovim programima.
Pročitana je povjesnica 2. pješačke bojne Banijska oluja a koju je pročitao ratni veteran Ivica Petrović.

Za nesebičan rad i doprinos u radu Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi priznanja su dobili Davor Smuđ, Enver Mustafović, Tonček Pavičić i Branko Kolarić.

2. pješačka bojna „Banijska oluja“, 2. A brigade  ZNG osnovana  je 03. lipnja 1991.g. u Sisku. Bojna je formirana od dijela Jedinica za posebne namjene policijske Uprave Sisak i policajaca pripravnika iste policijske uprave. Formirana je na prostoru naselja „ORA“.  Prvi zapovjednik bojne bio je Drago Matanović, a zamjenik bojne bio je Tomislav Skender.

Prvi ratni pohod 2. pješačke bojne započeo je 26. lipnja 1991. odlaskom dijela bojne u Glinu i Kozibrod. Nakon pješačkih i minobacačkih napada pobunjenih Srba i četničkih formacija 15. srpnja 1991.g. u selu Dragotinci gardiste je direktno napadala tzv. JNA s tenkovima. To je ujedno i prvi napad JNA na hrvatske snage na Banovini. Tada je od tenkovske granate ispaljene na položaje hrvatskih branitelja poginuo prvi Siščanin Dubravko Pukšec, pripadnik 2. bojne.

Bojna 14.  lipnja 1992. godine odlazi na južno bojište sa 160 gardista te ulazi u sastav Taktičke grupe 2. gardijske brigade Gromovi. Sudjelovala je u operacijama čišćenja, oslobađanja i uporne obrane Dubrovačkog zaleđa. Nakon južnog bojišta u postrojbu dolaze gardisti iz Slavonije, Zagorja, Podravine, Prigorja i Zagreba.

132 gardista  2. pješačke bojne sudjelovalo je u akcijama Maslenica i Oluja. Stojeći na čelu i vodeći 2. pješačku bojnu u odlučujuću borbu za oslobađanje Hrvatske smrtno je stradao 4. kolovoza 1995.g. zapovjednik Predrag Matanović.

U Domovinskom ratu poginulo je 46 gardista 2. pješačke bojne, a 235 je ranjeno i ozlijeđeno. Postrojbe 2. gardijske brigade Gromovi, a među njima i 2. pješačka bojna „Banijska oluja“ dale su nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju Banovine kao i šireg prostora Hrvatske, a njeni pripadnici su hrabro, časno i profesionalno izvršavali sve postavljene zadaće.

2. pješačka bojna „Banijska oluja“ bila je primjer vojne stege, obučenosti i bojevog djelovanja u ratnim zadaćama, a njeni pripadnici na ponos i čast Hrvatske vojske.