Foto: MORH/J.Kopi

Obilježena 28. obljetnica pogibije generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

General Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda, koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom, poručio je ministar Krstičević.

U Vukovaru je obilježena 28. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla. Uz obitelj Zadro i Hill, njihove prijatelje, suborce i kadete Hrvatske vojske obilježavanju su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ostali visoki uzvanici. 

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Krstičević: Heroj Blago Zadro je vodio svoje vojnike osobnim primjerom

"General Blago Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda, i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom", poručio je ministar Krstičević. Također, ministar je u Vukovaru istaknuo kako je ova Vlada vratila Hrvatsku vojsku u Vukovar, u vojarnu 204. vukovarske brigade i svečanu promociju polaznika vojnih škola te daje potporu razvoju grada heroja, simbola stradanja u Domovinskom ratu. "Danas razvijamo Hrvatsku vojsku na temeljima Domovinskog rata i u čast herojima kao sto su Blago Zadro, Alfred Hill, Andrija Matijaš Pauk, Marko Babić i svi drugi hrvatski branitelji. Mi nismo zaboravili hrvatske heroje, upravo zato Zapovjedna stožerna škola nosi ime "Blago Zadro", a Središte za obuku vojne policije nosi ime „Alfred Hill", rekao je ministar Krstičević u svom obraćanju. 

Obilježavanje je nastavljeno u crkvi Gospe Fatimske u Borovo naselju, gdje je služena sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Nakon svete mise održan je prigodni program kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti. 

Okupljenima su se obratili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, koji su se u svojim obraćanjima prisjetili lika i djela Blage Zadre i Alfreda Hilla, kao i svih branitelja Vukovara, a potom su zapaljene i svijeće kod spomen-obilježja na mjestu pogibije.

Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja stekla naziv „groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo je istoga dana kao i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.

 

 

 

 

 

 

 
Foto: MORH/J.Kopi
Foto: MORH/J.Kopi
Foto: MORH/J.Kopi
Foto: MORH/J.Kopi
Foto: MORH/J.Kopi